IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малките общини имат три месеца да внесат ВиК-проектите си в екоминистерството

Над 70 кметства очакват подпомагане от спестения ресурс по оперативна програма „Околна среда“

16:39 | 26.06.12 г.
<p>
	<em>Редица малки градчета в страната се нуждаят от изграждане на канализационната си мрежа </em>&nbsp; &nbsp; Снимка: БТА</p>

Редица малки градчета в страната се нуждаят от изграждане на канализационната си мрежа     Снимка: БТА

До 15 октомври първоначално одобрените от министерството на околната среда 72 малки общини трябва да внесат последния вариант за оценка на проектите им, свързани с ремонта и модернизацията на ВиК-мрежите в населените места, съобщиха за Investor.bg от екоминистерството.

Общините с население от 2 до 10 хиляди жители кандидатстваха за допълнително финансиране по оперативна програма „Околна среда“, по която бяха икономисани 300 млн. лв. за водния сектор.

До края на януари тази година инвестиционни проекти представиха 145 общини, от които след междинно отсяване бяха одобрени предложенията на 72 от тях. Поради оставащите кратки срокове за приключване на програмата екоминистерството даде ход на проектите в напреднал етап на готовност, чието строителство би могло да бъде завършено в кратки срокове, поясниха експерти от ведомството.

В оставащите три месеца експертите трябва да направят повторна проверка на документацията, по която вече е имало определени забележки и при необходимост да проведат съответните консултации с кандидатите.

Целта е да бъдат финансирани единствено изрядно подготвени проекти, за които е сигурно, че строителството няма да бъде забавено поради пропуски при провеждането на обществените поръчки.

Сред проектите в напреднала фаза са тези на общините Омуртаг, Пампорово, Белоградчик, Стражица, Сапарева баня, Чепинци, Якоруда, язовир Батак и др.

От министерството поясниха, че се работи и по проектите на останалите общини, някои от които остават в резерва, а други ще бъдат субсидирани през следващия програмен период.

До този момент по оперативна програма „Околна среда“ са договорени 2,6 млрд. лв., съставляващи 74% от общия бюджет, предвиден да се усвои до края на следващата година.

Досега са изплатени 453 млн. лв., или едва 13% от ресурса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още