IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За половин година общините са получили над 137 млн. лв. по оперативните програми

Сключени са 1 500 договора с обща инвестиционна стойност близо 4,2 млрд. лв.

17:31 | 04.06.12 г.
<p>
	<em>Основните инвестиции са за ремонт на пътища, улици, площади и за прокарване на улично осветление &nbsp;</em> &nbsp; Снимка: БТА</p>

Основните инвестиции са за ремонт на пътища, улици, площади и за прокарване на улично осветление     Снимка: БТА

Общините, които имат одобрени договори по оперативните програми, са получили над 897,7 млн. лв., като от тях над 137,5 млн. лв. са изплатени само за последните шест месеца. Това показва справката на министерството по управлението на европейските фондове за изплатените средства към началото на май тази година.

Ако в началото на декември 2011 г. са сключени 1211 договора с обща инвестиционна стойност за над 3,069 млрд. лв., то шест месеца по-късно администрацията е одобрила 1510 договора за близо 4,2 млрд. лв.

За половингодишния период се отбелязва почти пропорционално нарастване в броя както на депозираните нови проекти, така и на отхвърлените общински предложения. Равносметката в началото на май е, че от внесените за разглеждане 3300 проекти над хиляда са били отхвърлени по различни причини.

Най-зле са се справили в община Челопеч, която е с 10 отхвърлени проекта при подготвени и внесени 13. На фона на 60-те депозирани проектни предложения на столичната община отхвърлените са 22, което в процентно изражение е сравнително приемливо. Още повече, че столичната община остава първенец по одобрените договори спрямо всички останали общини в страната.

Към началото на май са одобрени 21 договора на столичната община с обща стойност на инвестициите за над 572,2 млн. лв. За последните шест месеца администрацията е одобрила още седем проекта за София.

От по-малките общини се откроява Елин Пелин, която от подадените 15 проекта с обща стойност на инвестициите от над 58,1 млн. лв., вече има одобрени шест проекта за над 48,4 млн. лв. До този момент администрацията е отхвърлила четири проекта.

Със значителен брой на одобрените проекти са още Шумен, Стара Загора, Смолян и др. За последната година немалко проекта бяха одобрени по оперативна програма "Околна среда" и програмата за селските райони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още