IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общините са договорили близо 80% от евросредствата за водния сектор

Кметството в Провадия ще изпълни проект за модернизация на пречиствателната станция за 18 млн. лв., финансиран по програма „Околна среда“

14:49 | 16.05.12 г.
Общините са договорили близо 80% от евросредствата за водния сектор

Близо 80 процента от предназначените за водния сектор средства по оперативна програма "Околна среда" вече са договорени, а са изплатени 12,5% от планирания бюджет. Това съобщи днес в Провадия зам.-министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, предаде БТА.

В министерството са подадени и се обработпват 112 проектни предложения, като препоръките на администрацията са общините да ускорят изпълнението на инвестиционните програми.

По повод готовността на общините за модернизация на пречиствателните станции, Василева припомни, че като гъстота те покриват потребностите на населението, но поради ограничения им капацитет трябва да бъдат разширени.

През тази година министерствата на околната среда и на регионалното развитие предстои да изпълнят проектите за дълбоководното заустване на отпадните води в пречиствателните станции на курорта „Златни пясъци“, в Созопол и Несебър, припомни Василева.

Предстои подписване и на договор с община Варна за модернизиране на пречиствателната станция в града.

Зам.-министър Василева присъства на официалния старт по изпълнението на проекта на община Провадия, насочен за модернизацията на пречиствателната станция в Провадия. Проектът е на стойност 18,7 милиона лева и се субсидира по програма „Околна среда".

С изпълнението на проекта се очаква да се осигури пречистването на всички води, които се вливат в Белославското и Варненското езера, където гнездят около 185 вида птици, 4 от които са защитени видове, а 56 са включени в българската Червена книга.

По-късно днес зам.-министър Василева ще открие и завършената канално-помпена станция във Вълчи дол. Проектът е на стойност 9,7 милиона лева, от които 1,1 милиона лева са били икономисани. Тези средства са използвани за цялостното доизграждане на битовата канализация в града.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:14 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още