IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екопродуктите от старопланинския парк „Българка“ ще имат отличителна марка

Проектът се изпълнява от агенцията по горите и се финансира по програма "Околна среда"

16:39 | 09.07.12 г.
Екопродуктите от старопланинския парк „Българка“ ще имат отличителна марка

Дирекцията на природен парк „Българка” ще сертифицира нова екологична марка „Българка”, която ще отличава произведените в защитената територия продукти с високото им качество.

Издаването на сертификата ще се извърши по проект на Изпълнителната агенция по горите, управляващ парка, който се намира в северната част на Стара планина и обхваща териториите около Габрово и Трявна.

Проектът се финансира по оперативна програма „Околна среда“, като общата му сума надхвърля 7,3 млн. лв., съобщиха от агенцията.

Местните производители, които притежават необходимите сертификати за качество, ще имат възможност да произвеждат разнообразни млечни продукти, мед, билкови и козметични препарати с емблемата „Българка”. Целта е да се гарантира добър пазар на биопродуктите, поясниха от агенцията по горите.

Освен икономически ефект, проектът има и екологична насоченост, тъй като залага различни дейности, свързани с опазването на ценните животински видове в региона като черна мрена, ручеен рак, тритони, лалугери, диви пчели, хищни и водолюбиви птици и други.

Предвижда се също цялостно обновяване на съществуващата и изграждане на нова туристическа инфраструктура на територията на парка. Специалисти ще разработят и отпечатат нови образователни и информационни материали. Ще бъдат заснети филми и изградени иновативни интерактивни съоръжения за обучение и игра, съобщиха от агенцията по горите.

По план ще бъде изградена и система от компютърни терминали, осигуряващи на туристите лесен достъп до информацията за населените места, попадащи в границите на защитената територия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:45 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още