IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България организира нова защита срещу евродирективата за тютюна

Ако Европарламентът приеме предложението за премахване на ароматните съставки в цигарите, без поминък ще останат близо 40 хиляди български семейства

16:55 | 17.09.12 г. 1
<p>
	<em>Близо 250 хиляди души в страната се прехранват основно с отглеждането на тютюн </em>&nbsp; &nbsp;Снимка: БТА</p>

Близо 250 хиляди души в страната се прехранват основно с отглеждането на тютюн    Снимка: БТА

Българското правителство и евродепутатите от всички политически сили ще излязат с единна позиция срещу евродирективата за тютюна, която предвижда сериозни рестрикции срещу отглеждането на ориенталски тютюни, целящи ограничаването на тютюнопушенето.

Това съобщи евродепутатът от БСП Илияна Йотова, която заедно с колегата си от ГЕРБ Владимир Уручев и министъра на земеделието Мирослав Найденов обсъдиха общото си становище по предстоящите преговори в Европейския парламент.

Ако влагането на дребнолистни тютюни в цигарите бъде забранено, това ще предизвика огромни финансови загуби за българския сектор и ще повлече социални и демографски проблеми, защото това производство дава поминък за близо 40 хиляди семейства, поясни и земеделският министър Мирослав Найденов.

Затова и основните аргументи на страната срещу текстовете ще бъдат свързани с необходимостта от запазване на този поминък. Още повече, че по производството на дребнолистни ориенталски тютюни страната ни е на първо място в света.

„Проучване, поръчано от Европейската комисия, показва, че премахването на ориенталския тютюн, който съставлява 16% от съдържанието на цигарения микс, не отказва пушачите от нездравословния навик. Това ще бъде един от основните ни аргументи срещу въвеждането на рестрикциите срещу бранша“, поясни още Илияна Йотова.

Тя припомни, че освен България и други европейски държави като Гърция и Унгария се противопоставят срещу евродирективата. Неслучайно при първото представяне на проекта в Европарламента през 2010 г., той е срещнал съпротива от всички парламентарно представени партии.

Самото обсъждане на новия проект на Еврокомисията, който все още не е връчен на депутатите, ще започне от началото на следващата година, допълни Йотова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
От Брюксел нещо взеха да се оливат със забраните. Нещо напоследък са се раздвижили кръгове от чиновници с разни абсурдни идеи, май се мъчат да си оправдаят заплатките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още