IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Петков: Агенцията по горите пречи на обработването на захрастени земи

Целта ни е да обработваме 39 млн. дка през референтната 2014 г., заяви председателят на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи

08:45 | 26.11.12 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Борислав Петков,&nbsp;председател на УС на&nbsp;Българската асоциация на собствениците на земеделски земи.&nbsp;<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Борислав Петков, председател на УС на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи. Снимка: Investor.bg

- Как мигрира един арендатор?

Обикновено прави нова база. Имаме случай с арендатор от Плевенско, който създаде стопанство от 15 000 дка в област Стара Загора, с нов машинен парк. Арендаторите могат да се разширят във всички посоки, включително с покупка на бизнес или преместване.

- Не ги ли спира по-лошото качество на земята?

Няма лоша земя, има лоши стопани. С настоящите технологии, не е проблем рентабилността от всяка земя. Когато арендоваш в северна България и добивът ти е 500 кг., плащаш рента от 60 лв. на декар, но когато добивът ти е 350-400 кг., ще плащаш рента от 20 лв./дка, така се регулира проблемът с качеството на земята.

- Адванс Терафонд АДСИЦ и Агро Финанс АДСИЦ обявиха средни ренти за 2012-2013 г. от 30-32 лв., което е ръст на годишна база от 13-20%, като по новите договори рентата е 36 лв. Има ли опасност след преминаването на референтната 2014 г. рентните нива да замръзнат за дълго?

Няма такава опасност. Дългосрочните договори се сключват с годишно нарастване, а ежегодните се предоговарят. Арендаторите няма как да замразят рентите. 

- Преживяхме 3 успешни реколти в зърнопроизводството - комбинация от добри добиви и суша в САЩ и Русия, която доведе до високи цени. Какво ще стане с цената на земята и рентите, ако има 3 сушави години у нас, в комбинация с ниски цени в световен мащаб от например 250 лв. на тон пшеница при добив от 300 кг. на декар?

Средният добив за 2012 г. е 386 кг. на декар от пшеницата, като това е есенна култура със стабилен добив. Въпросът ви е по-скоро какво ще стане, ако цената падне до 250 лв. за тон? Няма такава тенденция, цената на земеделската продукция в последните години нараства в световен мащаб. Човечеството расте, а земята остава със същият размер. Такава прогноза за тон пшеница от 250 лв. няма как да се случи. И пшеницата, и царевицата, и слънчогледът имат алтернативно използване за биоенергия (биоетанол или биодизел), така че очакванията са за поскъпване чрез плавно покачване през всяка година.

- Анонсирахте 5 комасационни проекта. Какво е развитието по тях, очаквате ли сериозно окрупняване на парцелите?

В момента те са във фаза на анкетиране и вървят по-добре от това, което очаквахме, тъй като се присъединяват големи собственици извън асоциацията ни. От 9 000 членове на асоциацията в Смядово, вече в проекта са 14 500 с новите собственици

- Каква ще бъде субсидията по Схемата за единно плащане на площ от 2016 г.? Някои изчисления сочат 41,52 лв. на дка?

Около 42 лв. Това ще е субсидията за годините до 2020 г. Освен това основно плащане, ще има и зелено плащане, като общите субсидии могат да достигнат до 80 лв. на декар.

- Бяхте споделили, че 80% от земята се изкупува от арендаторите основно на кредит. Ако има три лоши години, няма ли арендаторите да започнат да продават земя или най-малкото да срещнат проблеми?

И в момента 80% от купувачите са арендаторите, като повечето купуват с кредитен ресурс, в което няма нищо лошо. Ако има три лоши години най-вероятно арендаторите ще срещнат проблеми, но последното нещо, което ще направят, е да продадат земята.

- Каква би трябвало да бъде цената на правата за получаване на субсидия за референтния период 2014-2020 г.?

Ако очертаем 39 млн. дка през 2014 г. и обработваме такава или по-малка площ в следващите години, то цената на правата трябва да е около нулата. Държавният резерв ще е с права за около 1,5-2 млн. дка., така че ще може да обработваме до 40-41 млн. дка без глад за права.

Свързани компании:

Агро Финанс АД(AGF)

Булленд инвестмънтс АДСИЦ(LAND)

Адванс Терафонд АДСИЦ(ATER)

ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ - ликвидирано(4EC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
наука
преди 11 години
Брей горските как си присвояват земи. Това ако не е произвол и самоуправщина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още