IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция предлага да отглеждаме френски породи овце

България може да се превърне в основен доставчик на агнешко месо за френския пазар

16:13 | 14.12.12 г. 2
Франция предлага да отглеждаме френски породи овце

Български овцевъди да отглеждат френски породи овце, предлагат от Френската асоциация на овцевъдните породи в Централен масив, съобщава Министерство на земеделието и храните (МЗХ).

Идеята представи президентът на организацията Жан-Люк Шовал пред министъра на земеделието Мирослав Найденов.

Целта е тук да бъдат отглеждани агнета, които отговарят на изискванията на френския пазар, а месото им – да бъде адаптирано към френския вкус. Франция се ангажира да изкупи готовото месо, но ако то отговаря на поставените изисквания.

Така България ще се превърне в основен доставчик на агнешко месо за Франция. Проектът може да получи европейско финансиране, става ясно още от срещата.

Франция внася над 60% от агнешкото месо. Източник e основно Океания, но плановете са да се насочат към партньори в новите членове от ЕС.

Българското агнешко е обект на интерес и от страна на повечето арабски държави. Представителите на Саудитска Арабия на среща в МЗХ например отбелязаха, че искат да купуват месо, което е чисто от антибиотици и други химически вещества, използвани за отглеждането на агнета в други държави. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
STRAHO
преди 11 години
Ми те ще избягат от БГ тия френски овце! ха ха ха няма да им понесе климата!:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
STRAHO
преди 11 години
"Франция предлага да отглеждаме френски породи овце"ха ха ха ...то от БГ-овцете вече няма какво да се стриже и дои! Доят ги яко и нашите си хора . А и такива едни мършави /изобщо не са от щастливите/...за нищо не стават! Бас държа че френската порода струва по скъпо! :D:D:D:D...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още