IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК спешно ни изиска още данни за заменките с гори

Мирослав Найденов очаква скоро решение по казуса дали замените са нарушение на закона за държавната помощ

17:50 | 15.01.13 г.
ЕК спешно ни изиска още данни за заменките с гори

Европейската комисия (ЕК) е изпратила запитване за допълнителна информация със заменките с гори, като срокът за отговор е две седмици. Това съобщи министърът земеделието и храните Мирослав Найденов по време на пресконференция днес (15 януари) в министерството.

Той изтълкува краткия срок като доказателство, че скоро ще имаме решение по този казус.

Найденов не коментира какво е естеството на потърсената информация с мотива, че кореспонденцията между правителството и Брюксел е конфиденциална.

България е заплашена с наказание от европейския регулатор заради нарушения на правилото за отпускането на държавна помощ. Сделките със замяна на гори, извършени на цени по-ниски от пазарните, се разглеждат от Брюксел по законодателството за отпускането на нераглементирана държавна помощ.

Според процедурата ЕК може да обяви, че сделките или част от тях, са били извършени в нарушение на европейското законодателство и да поиска възстановяване на разликата между пазарната цена и цената, при която са придобити имотите. Според оценки на еколози става въпрос за милиарди левове.

Ако собствениците на имотите не пожелаят да изплатят сумите или да върнат имотите, търсените средства ще трябва да бъдат покрити от парите на данъкоплатците. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:27 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още