IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетът по програмата "Училищен плод" за догодина е увеличен

Българските училища и детски градини ще си поделят 5,5 млн. лева за осигуряване на пресни плодове и зеленчуци

10:24 | 17.04.13 г.
Бюджетът по програмата "Училищен плод" за догодина е увеличен

Българските училища и детски градини ще си поделят общо 5,58 млн. лева по програмата "Училищен плод", която осигурява пресни плодове и зеленчуци на децата. Бюджетът по програмата е увеличен - Европейската комисия одобри стратегията на българските власти и отпуска още 1,39 млн. лева по бюджета за учебната 2013 - 2014 година, съобщиха от фонд "Земеделие".

Така европейското финансиране по програмата възлиза на 4,18 млн. лева.

Увеличеният бюджет е във връзка с разширяването на "Училищен плод". По програмата пресни плодове и зеленчуци за закуска ще получат и децата от първа и втора група в детските градини. Освен това за учебната 2011 - 2012 година страната ни успя да увеличи усвояването на средствата.

Целта на "Училищен плод" е да създаде здравословни хранителни навици на децата. Програмата беше предложена от трима комисари в първата комисия "Барозу"– Мариан Фишер Боел, която отговаряше за земеделието, Андрула Василиу, тогава комисар по въпросите на здравеопазването и Ян Фигел, който отговаряше за образованието. Основание бяха данните, сочещи високия процент деца с наднормено тегло в ЕС.

Според статистиката на Националния център по опазване на общественото здраве България е една от страните в ЕС с най-голям дял на деца с наднормено тегло, а консумацията на плодове и зеленчуци е сред най-ниските. В резултат, процентът на сърдечно-съдови болести, диабет и някои видове злокачествени заболявания в страната е тревожно висок.

Очаква се през новата учебна година от програмата да се възползват 200 000 деца. Националната стратегия за прилагане на схема „Училищен плод” в България за периода 1 август 2013 година – 31 юли 2014 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още