IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът очаква значително увеличение на авансовите плащания по европроектите

Иновациите да са приоритет в новата програма за конкурентоспособност до 2020 г., иска АИКБ

16:51 | 26.06.13 г.
Бизнесът очаква значително увеличение на авансовите плащания по европроектите

В новата оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” (2014-2020) трябва да бъдат активно подпомагани дейности, които носят стабилни приходи за бизнеса, както и експортно ориентираните отрасли. Това е мнението на Асоциацията на индустриалния капитал в България, изразено от председателя Васил Велев по време на среща с министъра на икономиката Драгомир Стойнев, съобщават от бизнес организацията.

Според Велев бизнесът има нужда от технологична модернизация, иновации, подкрепа за навлизане на нови пазари и подобряване на енергийната ефективност. Работодателите са на мнение, че в новия програмен период следва да се използват схемите, които са най-работещи за бизнеса, а именно „Технологична модернизация“ и „Иновации“.

„За да може да има максимална ефективност от тази оперативна програма трябва да се преразгледат секторните ограничения за следващия програмен период. Сега са изключени сектори от икономиката, които са с висок потенциал и в които имаме сравнителни предимства“, посочи Велев.

Като добро решение бизнесът вижда увеличението на авансовите плащания по проектите от 20% до 65% от стойността на безвъзмездната финансова помощ. Проблем обаче остават изискуемите банковите гаранции, непосилни за по-голямата част от малкия и среден бизнес.

Концепцията за новата оперативната програма „Иновации и конкурентоспособност” (2014- 2020) ще бъде съгласувана с бизнеса, увери от своя страна Драгомир Стойнев. По негови думи най-важната мярка за следващия програмен период е модернизацията на българското производство.

Бизнесът декларира пред министъра и загриженост за необходимостта от регулиране на естествените монополи и преструктуриране на останалите.

По отношение на изготвянето на предварителна оценка за въздействието на нормативните актове, министър Стойнев бе категоричен, че такава практика трябва да съществува. Той подчерта, че такъв механизъм ще бъде изработен заедно с представители на бизнеса в страната, за да се намали административната тежест. По време на срещата двете страни обявиха готовност за започване на диалог по Закона за обществените поръчки, които да направят процедурите по-прозрачни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още