IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зелената икономика ще е основен акцент на ОП „Иновации и конкурентоспособност"

Ще се фокусира върху процедурите за безвъзмездно финансиране и за технологична модернизация, увери икономическият министър

14:19 | 11.07.13 г.
Зелената икономика ще е основен акцент на ОП „Иновации и конкурентоспособност"

Вторият вариант на оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” 2014 – 2020 г. е насочен към развитие на бизнеса, иновациите, „зелената” икономика и услугите за бизнеса.

Това бе обяснено по време на второто заседание на работната група за разработване на оперативната програма за следващия период, което се състоя днес. Припомняме, че първото подобно заседание се проведе през април тази година. Тогава обаче работодателските организации не одобриха предложения първи вариант на концепцията на оперативната програма. 

Днес стана ясно, че вторият вариант на оперативната програма включва четири приоритетни оси – „Предприемачество и развитие на бизнеса”, „Иновации”, „Зелена и енерго-ефективна икономика” и „Интернационализация и услуги за бизнеса”.
 
Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, който също присъстваше по време на дискусията на работната група заяви, че новата ОП "Иновации и конкурентоспособност" трябва да се фокусира върху процедурите за безвъзмездно финансиране и главно върху тези за технологична модернизация.
 
"В новата версия на Оперативната програма са отразени предложенията на бизнеса. Вторият вариант на концепцията е предложен от новия екип на МИЕ. Предложен е по-гъвкав подход, който отговаря и на вижданията и нагласите на фирмите. Предвижда се секторен подход при насърчаване на предприемачеството, развитието на компаниите и интернационализацията им. Мерките за иновации и ресурсна ефективност ще бъдат застъпени във всички сектори на икономиката", заяви министърът.
 
Той припомни, че в предишния вариант на програмата се е наблягало на финансовия инженеринг.

В тази връзка той допълни, че концепцията на програмата предвижда за всеки сектор да има различен подход, както и различни методи за насърчаване на предприемачеството.

"Моята цел ще бъде да усвоим повече пари по ОП "Конкурентоспособност", отколкото са били усвоени през сегашния период", категоричен бе икономическият министър.

Сред предложенията на работната група бе и интернационализацията на отделните предприятия.

Успешните и ефективни мерки от сегашната оперативна програма „Конкурентоспособност” 2007-2013 година ще останат в следващия програмен период.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:16 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още