IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще финансират общинските площадки за скрап с пари от програма "Околна среда"

Промени в закона за отпадъците ще има най-рано в края на годината

15:51 | 05.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ще финансират общинските площадки за скрап с пари от програма "Околна среда"

В оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 г. са предвидени специални мерки, с които ще се финансират общински площадки за безвъзмездно предаване на скрап. Това коментира заместник-министърът на околната среда и водите Чавдар Георгиев, цитиран от БТА.

Преди година с промени в  Закона за управление на отпадъците беше регламентирано създаването на такива площадки, но засега не е изградена нито една.

„Очевидно е, че в тази част приложението на закона не е задоволително. Трябва да си дадем сметка, че това е свързано и със значителни инвестиции за изграждането на  инфраструктура“, коментира Георгиев.

Според действащия закон от средата на следващата година ще бъде забранено предаването на скрап от физически лица срещу заплащане и това ще може да се осъществява само безвъзмездно на общински площадки.

Предстоят промени в закона след анализ на изпълнението и приложението му. Този анализ ще бъде извършен през септември, съобразно резултатите ще пристъпим към последващи законодателни промени, отбеляза зам.-министърът.

Според него проект за изменение на закона може да се очаква в края на годината или началото на следващата.

Запитан дали е основателно искането на търговците на скрап за намаляване на банковите гаранции, определени в закона, заместник-министърът каза, че и това ще се реши след експертен анализ. „Доколкото разполагам с информация, този бизнес все пак работи“, каза още той.

Преразглеждане на закона обеща преди няколко дни и екоминистърът Искра Михайлова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:55 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още