IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столична община готви проекти за 4 млрд. лева за новия програмен период

Няма забавяне в изграждането на завода за отпадъци, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова

17:23 | 12.09.13 г.
Столична община готви проекти за 4 млрд. лева за новия програмен период

Столична община е подготвила проекти на стойност над 4 млрд. лева, с които ще кандидатства през следващия програмен период. Това заяви пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова след срещата си с вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова днес, съобщи агенция "Фокус".

Тя подчерта, че ще настоява София да получи справедливо и пропорционално спрямо броя жители място в следващия програмен период. По думите на столичният кмет политиката на Европейската комисия е европейските пари "да отиват при хората". "Това означава, че в големите градове трябва да отиват средства, съобразно броят на жителите”, отбеляза Фандъкова.

„Без значение кой е кметът в момента, тези пари трябва да дойдат при софиянци”, каза тя.

Тя обясни, че макар 4 млрд. лева да звучат "като космическо число", над 1,1 млрд. лева са за разработените проекти по интегрирания план за градско развитие, който включва около половината столични райони.

Приоритетните проекти за София остават проектът за метрото и градския транспорт.

Фандъкова ще настоява и за включване на София с отделна мярка в програмата за енергийна ефективност на панелни сгради. В София има над 200 хил. панелни жилища.

Столичният кмет направи и коментар във връзка със завода за отпадъци в София. По нейни думи няма забавяне на сроковете за изграждането. Обжалванията на процедурите по проекта са предвидени в графика, увери кметът.

"Много пъти съм казвала, че не искам на този етап да давам точни суми, които биха могли да бъдат загубени, именно защото ще направим всичко възможно, така че те да са минимални", увери Златанова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още