IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общинският завод за боклук няма да повиши такса "смет", гарантира Фандъкова

Чрез общинското предприятие не се начислява печалба, обясни столичният кмет

17:53 | 16.04.13 г. 1
Общинският завод за боклук няма да повиши такса "смет", гарантира Фандъкова

Изграждането на общинско предприятие за третиране на отпадъците в София няма да повиши таксата за смет, заяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова, цитирана от агенция „Фокус”.

Тя поясни, че чрез общинското предприятие не се начислява никаква печалба и по този начин не се увеличава такса „битови отпадъци” за гражданите извън реално направените разходи за експлоатация.

Фандъкова каза още, че Столичната община в момента изпълнява проекта за изграждане на интегрирана система за третиране на твърдите битови отпадъци, която включва три сериозни и скъпи инсталации. Първата от тях, която вече е готова, е депото с пречиствателната станция, които функционират в тестови режим. Втората инсталация, включваща две инсталации за компостиране, се изгражда. Третата - инсталацията за механично и биологично третиране на отпадъците, е в процедура за избор на изпълнител.

Цялото това оборудване, всички тези скъпоструващи инсталации трябва да бъдат управлявани от общината, като тя няма право да ги прехвърля на други лица, нито да се разпорежда с това имущество, нито да променя неговата собственост. Това имущество трябва да остане завинаги актив на общината, такова е изискването на Европейската комисия, каза още кметът на София.

Очаква се решението за създаване на общинското предприятие за боклук да бъде взето на следващото заседание на Столичния общински съвет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
Защо не се направи нящо за намаляване на таксите и данъците, а все трябва да се "радваме" че няма да се увеличават...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още