IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новото разпределение на евросредствата до 2020 г. ще е ясно до два месеца

Кабинетът ще обсъди ефектите и ползите от разходването на парите по еврофондовете

12:01 | 13.09.13 г.
Новото разпределение на евросредствата до 2020 г. ще е ясно до два месеца

В срок до два месеца вицепремиерът Зинаида Златанова трябва да представи пред Народното събрание актуализирания вариант на проекта на Споразумението за партньорство с Европейския съюз.

Министерският съвет пък ще трябва да обсъди как по-ефективно да се усвояват еврофондовете и как да бъдат съсредоточени върху две цели – подобряване на качествата на работната ръка и на инвестиционната среда. Това решение приеха депутатите след днешното разискване в парламента по преговорите за многогодишната финансова рамка на Европейския съюз за 2014-2020 г. и българската позиция.

Дебатът започна с критики към предишното управление. Питането към премиера Пламен Орешарски беше отправено от лидерите на БСП И ДПС Сергей Станишев и Лютви Местан.

Станишев призова за единение, но не пропусна да нападне ГЕРБ. „Стана ясно, че правителството на Бойко Борисов тръгна за преговорите с Брюксел с голяма торба с обещания. Говореше се, че България очаква 18-19 млрд. Евро“, припомни Станишев. По негови думи това не се е изпълнило и на фона на много държави, които са успели да си договорят повече средства за следващия програмен период, България не е успяла.

"Очакваните пари от европрограмите за следващия програмен период ще са с 10 процента по-малко от настоящия програмен период", посочи Станишев. Редица страни договориха получаване на допълнителни пари извън европрограмите, допълни той. Гърция договори допълнително 1,3 млрд. евро, Испания - 1,8 млрд. евро, Италия и Унгария – по 1,5 млрд. евро, а "бедната" Германия - още 700 млн. евро", изреди той. България не е положила никакви усилия да договори допълнително финансиране, убеден е Станишев.

Румъния и Словакия са положили усилия да увеличат с една година сроковете за изпълнението на европроеките, а България не е поискала такава възможност. Затова се поставя риторичният въпрос "Кой е спал по време на Европейския съвет", отбеляза Станишев.

„Когато се говори за еврофондовете, е хубаво да се започне с това, че по време на вашето управление те бяха спрени“, обърна се лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов към левицата. Експремиерът обясни, че България получава повече от предходния период, за разлика от Испания, където евросредствата за следващия програмен период са с 20 млрд. евро по-малко. Вие четете цифрите като Дявола Евангелието, обърна се Борисов към Станишев. 

Думата взе бившият министър по еврофондовете Томислав Дончев, който сега е депутат от ГЕРБ. „Защо този дебат се води сега? Средствата вече са договорени“, попита Дончев. Той беше категоричен, че страната ни ще получи 7 млрд. и 123 млн. евро само по кохезионната политика.

Гърция ще получи 12 млрд. на фона на 20 млрд. при предишния програмен период. Падат и средствата по кохезионната политика на Испания, Германия и други. Томислав Дончев се съсредоточи и върху необходимостта тези средства да се усвояват правилно. Нито една стотинка от тези милиарди, които обсъждаме, не е гарантирана, заяви той. По думите на бившия министър парите могат да бъдат спрени при нарушения, повишаване на дефицита или непровеждане на реформи.

Павел Шопов от „Атака“ се отдаде на евроскептицизъм и развиване на тези за колониалното робство в България.

Аз смятам, че ние имаме една основна отговорност и това е да върнем дебата там, където му е мястото, заяви Димчо Михалевски от БСП. По думите на Михалеввски трябва да се положат усилия средствата от еврофондовете да се фокусират в две основни цели, които да задвижат икономиката: подобряване на квалификацията на работната ръка и подобряване на инвестиционната среда.

Темата наистина е за национален консенсус, заяви Йордан Цонев от ДПС. Той обвини бившите управляващи, че е имало отказ от правителството на ГЕРБ за дебат по темата за еврофондовете.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:18 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още