IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изпълнението на втория етап от системата за боклук на София започва напролет

След 2017 година част от боклука ще се използва за гориво в „Топлофикация София“

10:41 | 08.01.14 г.
Изпълнението на втория етап от системата за боклук на София започва напролет

Работата по изграждането на втория етап от интегрираната система за битовите отпадъци на Столична община може да започне напролет. Работата по първия етап на системата е вече приключила. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред БНТ по повод сключения преди Коледа договор с проектанта и изпълнителя на работата по втория етап - гръцкото обединение "Актор-Хелектор".

Тества се системата за "зелени" отпадъци. След 13 януари предстои да започнат и пробите на системата за хранителни отпадъци – създадена е организация за транспортирането на тези отпадъци от ресторанти, магазини и търговски вериги. Инсталациите са построени с европейски средства, както и новото депо до с. Яна, допълни Фандъкова.

„Договорът за изграждането на втория етап от системата беше подписан преди Коледа. Срокът за приключването на втория етап е 19 месеца – това включва проектирането и изграждането. Изпълнителите имат много голяма готовност с проекта, възможно е изграждането да започне напролет“, уточни Фандъкова.

Третият етап от работата по системата е изграждането на инсталация в „Топлофикация София“, където част от преработения боклук ще бъде изгарян. Предпроектните проучвания са приключили. Екоминистерството е включило този проект като допустим за финансиране в новата Оперативна програма „Околна среда“. През 2017-2018 г., когато започне изгарянето на отпадъка, с 10% ще намалеят нуждите от газ на „Топлофикация София“, допълни столичният кмет.

Двата етапа от изграждането на системата за отпадъци на София са финасирани по ОП „Околна среда“. За първия етап  бяха предвидени 135,8 млн. лв., а за втория – 210 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още