IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВиК проекти и сметища ще бъдат финансирани по публичната инвестиционна програма

Вече са разплатени 42% от средствата по програма „Околна среда”, съобщи Искра Михайлова

16:31 | 15.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ВиК проекти и сметища ще бъдат финансирани по публичната инвестиционна програма

Общините ще могат да кандидатстват с проекти за екологична инфраструктура за 500-те млн. лв., заложени в Бюджет 2014 по публична инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите".

Това могат да бъдат проекти за водоснабдяване, довършване на канализация, пречистване на отпадни води и изграждане на депа за отпадъци – за населените места, които не успяха да се възползват от оперативна програма „Околна среда” (ОПОС) 2007-2013 г. Това съобщи министърът на околната среда и водите Искра Михайлова. 

Преди дни финансовото министерство публикува проект на постановление за условията, при които ще се изразходват средствата от програмата, която бе създадена като  механизъм за финансиране на публични проекти от държавния бюджет, като местните власти ще се конкурират за средствата. Проектите ще се оценяват от междуведомствен съвет, който ще се ръководи от министъра на финансите.

Ще се следи да няма двойно финасиране на проектите от публичната и оперативните програми. Проектите не трябва да надхвърлят 15 млн. лева годишно финансиране.

В екоминистерството днес бе подписан договор за изграждането на депо за отпадъци в община Велико Търново, което ще обслужва още пет общини – Горна Оряховица, Лясковец, Елена, Златарица и Стражица. Работата по проекта е започнала още през 1998 г., но той е одобрен в „последните минути” на 2013 г. – в последния възможен момент, в който могат да се финансират проекти по „Околна среда”, каза кметът на Велико Търново Даниел Панов.

Съоръжението трябва да бъде завършено до средата на 2015 г., допълни министърът на околната среда и водите Искра Михайлова.

Тя заяви в отговор на въпрос, че при изпълнението на проекти по инвестиционната програма на правителството партийната принадлежност на кметовете не би трябвало да е от значение.

Повече от 20 години не са правени подобни инвестиции с национален ресурс, днес вече се сформира междуведомственият съвет, който ще управлява програмата. С тази програма инвестиционният процес в България ще се нормализира, трябва да спрем да разчитаме само на еврофондовете, допълни Михайлова.

„Специално за екологична инфраструктура ще можем да гарантираме инвестиции от над 400 млн. лв. годишно – от оперативната програма плюс националния бюджет”, допълни тя.

Министърът отчете и изразходването на средства по ОПОС. През декември 2013 г. по програмата са разплатени 42% от средствата, при 23% през юни. Сертифицираните (одобрени) разходи по изпълнени проекти през втората половина на 2013 г. са над 600 млн. лв., посочи Искра Михайлова.

Въпреки че Еврокомисията замрази плащанията по програмата заради проблемни обществени поръчки, в момента проектите се разплащат със средства от бюджета. „Надявам се, че със същото темпо ще се справим с огромното предизвикателство на 2014 г. – трябва да сертифицираме 1,4 млрд. лв.”, допълни министърът.

В екоминистерството са получени коментарите по изпратения в Брюксел пореден вариант на ОПОС 2014-2020. Има конкретни въпроси от страна на ЕК: за зоните в НАТУРА 2000, кога България ще изпълни ангажиментите си за пречистване на отпадните води за населените места с население над 10 000 жители и в какво темпо инвестираме в съоръжения за рециклиране, за да се намали обемът на депонирания отпадък, допълни министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още