IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шестима министри ще оценяват проектите по публичната инвестиционна програма

За финансираната от бюджета програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите" са предвидени 500 млн. лева

13:44 | 12.01.14 г.
Шестима министри ще оценяват проектите по публичната инвестиционна програма

Финансовото министерство публикува проект на постановление за условията, при които ще се изразходват средствата от заложената в Бюджет 2014 публична инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите".

Финансирането по програмата е в размер на 500 млн. лева. Тя бе създадена като  нов механизъм за финансиране на публични инвестиционни проекти от държавния бюджет, като една от целите, обявени от правителството, бе да бъдат подкрепени местните власти, които да се конкурират за средствата.

Проектите на местната власт ще се оценяват от междуведомствен съвет, който ще се ръководи от министъра на финансите. Членове на съвета са министърът на икономиката, министърът на регионалното развитие, министърът на инвестиционното проектиране, министърът на транспорта, министърът на околната среда и председателят на Националното сдружение на общините в Република България.

Членовете на Междуведомствения съвет оценяват, обсъждат, подбират, приоритизират, приемат и предлагат на Министерския съвет за одобрение списък, съдържащ проекти и програми, чието изпълнение да бъде финансирано със средства от публичната инвестиционна програма, пише в проекта.

Със средства от Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“ могат да се финансират проекти и програми от следните сектори:
1. ВиК, управление на отпадъците и други свързани с околната среда дейности;
2. транспортна инфраструктура;
3. социална и културна инфраструктура (училища и обучителни центрове, болници и здравни звена, спортни зали и съоръжения, културни, обществени и други публични сгради);
4. други сектори, подкрепящи социално-икономическото развитие.

Набирането и номинирането на конкретни проекти с регионално и местно значение ще се извършва от областните управители. Проектите се представят във вид на проектно предложение с попълване на апликационна форма.

С предимство ще се ползват проекти и програми с регионално или национално въздействие, които не могат да се възползват от други източници на финансиране, като например средства от европейски и международни донори. Не се финансират проекти, за които е предвидено финансиране от еврофондовете.

Министерският съвет ще одобрява проектите за финансиране с постановление, а областните управители ще следят за изпълнението им.  По предложение на Междуведомствения съвет кабинетът може да прекрати финансирането на даден проект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още