IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Язовирът Луда Яна край Панагюрище ще бъде завършен за 30 месеца

Стойността на строително-монтажните работи за язовира и пречиствателната станция за питейни води към него е 52 млн. лв, съобщи регионалният министър Терзиева

16:05 | 13.02.14 г.
<p>
	Днес беше представен хидравличен модел на преливното съоръжение на язовир &quot;Луда Яна&quot;.<em> Снимка: МРР</em></p>

Днес беше представен хидравличен модел на преливното съоръжение на язовир "Луда Яна". Снимка: МРР

За 30 месеца се предвижда да бъде завършен язовир „Луда Яна“ край Панагюрище. Това съобщи министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева по време на представянето на хидравличен модел на преливното съоръжение на язовира, съобщават от пресцентъра на ведомството.

Стойността на строително-монтажните работи за язовира и пречиствателната станция за питейни води към него е 52 млн. лв. Средствата за изграждането му са осигурени, посочва се в съобщението.

Общо 23 млн. лв. са предвидени през тази година в бюджета на Министерството на регионалното развитие за строителството на язовирите „Луда Яна“ и „Пловдивци“ и рехабилитацията на „Студена“, каза министър Терзиева. Те са част от българското съфинансиране на заема от Световна банка. С него се финансира Проект „Развитие на общинската инфраструктура“, по който се изпълнява завършването на хидротехническите съоръжения.

Строителството на „Луда Яна“ е започнало през 1986 г., прекъсвано е няколко пъти и през 2000 г. е спряло поради липса на финансиране. Идейният проект за съоръжението е готов, а в момента се разработва техническият.

Предвижда се изграждането и на пречиствателна станция за питейни води. Те ще обслужват жителите на Панагюрище и останалите населени места в региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още