IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възобновява се строителството на жизнено важен за Панагюрище язовир

Гръцка компания ще проектира съоръжението и ще подготви тръжната документация за строителството

15:17 | 26.09.12 г.
Възобновява се строителството на жизнено важен за Панагюрище язовир

Започва проектирането на бъдещия язовир „Луда Яна“ край Панагюрище, чието строителство беше замразено преди години, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Заместник министърът на регионалното развитие Добромир Симидчиев днес е подписал договор с консорциума „Г.Каравокирис и партньори инженерни консултанти С.А. – Едафос инженерни консултанти С.А”, които ще изготвят проекта и тръжната документация за строителството на язовира, уточняват от ведомството.

Към водното съоръжение ще бъде изграждана и пречиствателна станция за питейни води, чието проектиране също ще се подготви от изпълнителите.

Срокът на договора е 38 месеца, а стойността за изграждането на съоръжението е 1,392 млн. евро с ДДС. В нея е включен и авторският надзор по строителството. Самите дейности се планира да започнат през следващата година.

Язовирът ще доставя питейна вода за над 45 хил. души в Панагюрище и региона.

В момента градът се водоснабдява от магистрален водопровод „Марица”, който е на повече от 30 години и е крайно амортизиран. Заради сушата това лято обемите на водоизточниците за града силно намаляха, което предизвика бедствено положение и тежък воден режим за общината през август.

Изграждането на язовира, чието строителство започна в средата на 80-те години на миналия век, се финансира със заем от 81 млн. евро от Световната банка и малко над 20 млн. евро средства от националния бюджет.

С този бюджет ще бъдат построени също така язовирите „Пловдивци“ в община Рудозем, чието изграждане започна през 1999 г. и спря през 2001 г., и „Нейковци“ в община Трявна, работата по който е стартирала в края на 70-те години на миналия век.

Още миналата година стана ясно, че изграждането на трите съоръжения ще бъде подновено до края на 2012 г. Самото им строителство трябва да бъде завършено в края на 2015 г.

Преди дни, по време на форум за водния сектор, организиран от Националното сдружение на общините, зам.-министър Добромир Симидчиев посочи, че е необходимо да бъдат довършени също така язовирите “Черни Осъм”, който ще осигури питейна вода за областите Плевен и Ловеч, язовир “Кюстендил”, язовир “Бяла”, който ще обслужва Севлиево, и язовир “Чаланица” край Благоевград.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още