IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Регистър ще обхване всичките 2 800 язовира в страната

До три месеца общините трябва да намерят оператори за водоемите, гласят приетите на второ четене промени в Закона за водите

12:35 | 06.07.12 г.
<p>
	<em>Задължението за ефективен контрол на водните съоръжения възникна след скъсването на язовирната стена през зимата, предизвикало наводнението на хасковското село Бисер </em>&nbsp; &nbsp;Снимка: БТА</p>

Задължението за ефективен контрол на водните съоръжения възникна след скъсването на язовирната стена през зимата, предизвикало наводнението на хасковското село Бисер    Снимка: БТА

Всичките съоръжения във водния сектор ще бъдат обхванати в общ регистър, който ще се поддържа от министерството на регионалното развитие и благоустройството. Това гласят приетите промени в Закона за водите, които парламентът започна да гледа на второ четене, предаде БТА.

За да успеят с окончателното пиремане на закона преди лятната ваканция, депутатите насрочиха извънредно заседание за следващия вторник, когато ще продължат с обсъжданията по закона.

Регистърът на язовирите ще съдържа данни за техническото им състояние и параметрите на хидротехническите съоръжения. По предварителни данни водните обекти наброяват около 2 600-2 800.

Новите текстови гласят, че до три месеца от влизането на законопроекта в сила общините трябва да уведомят съответните областни управители за избрания от тях оператор, който да извършва дейностите по стопанисването, поддръжката и експлоатацията на общинските язовири. Законът допуска в този срок да има само стартирана процедура за избор на оператор, ако кметствата не успеят да се подготвят навреме.

Със законопроекта се предлага също границите на обособените територии, които ще бъдат обслужвани от ВиК операторите, да съвпадат с границите на съответната област.

Предоставянето на услугите от един оператор върху територията на една цяла област ще позволи повишаване на ефективността, гарантиране на еднакво качество и цена на услугата на всички жители в съответната област, се посочва в мотивите на правителството, вносител на промените.

Концентрацията на дейността в един оператор според депутатите от ГЕРБ ще позволи на местните общности по-бързо да усвояват средствата, предназначени за обновяване на ВиК мрежите.„Необходими са милиарди левове за модернизация на водните мрежи и с оглед на предстоящия програмен период на ЕС трябва да има ясна и точна законова база“, посочи Любен Татарски от ГЕРБ.

Той припомни, че за целта трябва да се изработи специален закон за ВиК, който да регламентира взаимоотношенията в сектора.

Искра Михайлова от ДПС обаче определи философията на обсъждания законопроект като "одържавяване", защото окрупняването на ВиК операторите и базирането им на територията на една област поставял въпроса как общинските предприятия ще бъдат одържавени, за да оперират върху държавната собственост.

Законопроектът предвижда собствеността на цялата инфраструктура до границите на населеното място да бъде държавна, а общините и местните власти да управляват собствеността в границите на населеното място, посочи Михайлова.

Според нея по този начин две трети от средствата, които се предвижда да бъдат инвестирани във водния сектор в бъдеще, щели да се насочат към държавната собственост.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още