IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата ще контролира всички язовири, независимо чия собственост са

До десет дни ще бъдат изготвени предложения за промени в Закона за водите, които да решат устойчиво проблема с язовирите и микроязовирите

17:27 | 07.02.12 г. 2
Държавата ще контролира всички язовири, независимо чия собственост са

Язовирите, които се използват за питейно-битови нужди и за енергийни цели, стават публична държавна собственост под управлението на Министерството на икономиката и енергетиката, а оператор за тяхната експлоатация и поддръжка ще бъде НЕК чрез предприятието "Язовири и каскади". Това стана ясно след работна среща в Министерския съвет днес, съобщи БТА.

Всички язовири и микроязовири с изключение на актуваните като общинска собственост и тези за питейно-битови нужди и за енергийни цели стават публична държавна собственост под ръководството на Министерството на земеделието, като оператор за тяхната експлоатация и поддръжка става "Напоителни системи".

Общините ще имат възможност в определен срок да заявят отказ от язовирите, чийто собственик са, съобщи министър Нона Караджова. В случаите, когато не се заяви отказ от собственост от страна на общините и няма договор за управление с оператор на съответния язовир, оператор по право става "Напоителни системи".

В десетдневен срок министерствата на регионалното развитие, околната среда, икономиката и земеделието ще изготвят предложения за промени в Закона за водите, които да решат устойчиво проблема с язовирите и микроязовирите.

Обсъждат се мерки, така че при обилно и бързо снеготопене да не се стигне до наводнения. Ще се направи преглед на малките язовири с технически неизправности, за да може "Язовири и каскади" да предприеме незабавни действия за техния ремонт. Язовирите в добро техническо състояние ще бъдат с освободен обем от поне 50 процента, за да не се стигне до преливания.

Националният институт по метеорология и хидрология при БАН ще подава редовна информация и оценка за снежната покривка. Експертна работна група ще дава всекидневна информация и ще предлага решения.

На работната среща е било възложено на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков да осъществи контрол по техническото състояние и безопасността на всички язовири и микроязовири в страната, независимо чия собственост са.

Миистерството на регионалното развитие и благоустройството ще поддържа обобщен регистър на всички съоръжения във водния сектор, които са държавна и общинска собственост, чрез информацията, подавана от операторите на съоръженията.

По-рано днес еврокомисарят Кристалина Георгиева каза пред БНР, че Европейската комисия следи внимателно ситуацията в България и е готова при нужда да окаже помощ с хора и техника, както и с финансови средства от фонда за солидарност.

България трябва да инвестира пари от еврофондовете за превантивни мерки и да направи повече за установяване на рисковете и подготовка на хората за действие в аварийна ситуация, подчерта комисар Георгиева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Спящият бик
преди 12 години
Има едно условие обаче да се случат тези неща. На чиновниците трябва да им пука! Ако отново няма осъдени за убийство поради престъпна (а защо не и корупционна!) немарливост - нищо няма да се случи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
поговорката след дъжд качулка приляга много добре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още