IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

700 млн. евро от бюджета на новата ПРСР са за инвестиции в техника

Приоритетно ще се финансират изостанали отрасли като животновъдство, зеленчукопроизводство и овощарство, съобщи Димитър Греков

16:48 | 13.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
700 млн. евро от бюджета на новата ПРСР са за инвестиции в техника

В новата Програма за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 са предвидени 700 млн. евро за инвестиции на земеделските стопанства в техника. Това стана ясно при представянето на програмата в агроминистерството.

Основна част от бюджета на програмата, който е около 2,3 млрд. евро, ще бъде насочена към животновъдството, зеленчукопроизводството и овощарството, защото те са в изключително тежко състояние, каза министърът на земеделието Димитър Греков. Той посочи, че изостаналите отрасли не носят добавена стойност и част от селските райони са се обезлюдили.

Ще се стимулират финансово протеиновите култури, консервната промишленост, поливната инфраструктура, малките ферми, които ще получават с 10% по-високо финансиране за необходимите инвестиции, също и биологичните производства, преработката на земеделските продукти и малките животновъдни стопанства, допълни министърът.

В селските райони ще се предоставя стартова помощ за започване на бизнес, също и за общинска инфраструктура.

700-те млн. евро (27% от общия бюджет на програмата) са заложени в мярката „Инвестиции в материални активи“. Това е най-важната мярка в програмата - по нея ще се финансира закупуването на техника от земеделските производители и инвестиции на предприятията от преработвателния сектор.

Приоритетно ще се подпомагат секторите плодове и зеленчуци, технически култури, етерични насаждения, модернизирането на производствата, изграждането на напоителни съоръжения.

Нов момент в програмата е възможността определен брой стопани да се обединят за колективни инвестиции, за което ще получават 10% бонус към финансовата помощ.

По мярката ще може да се кандидатства с интегрирани проекти – например с един проект да се изградят малка ферма и малка мандра за преработка на продукцията.

Бюджет на програмата, източник: МЗХ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 07:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още