IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И държавните институции били отговорни за замразяването на парите за екопроекти

Министър Искра Михайлова предлага хоризонтална корекция на проектите по програма „Околна среда“

09:47 | 07.03.14 г.
И държавните институции били отговорни за замразяването на парите за екопроекти

Общините не били единственият виновен за системните проблеми с обществените поръчки, заради които Еврокомисията замрази средствата по оперативна програма „Околна среда“ за България. Това стана ясно от изявление на министъра на околната среда Искра Михайлова в рамките на проведеното общо събрание на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ).

Михайлова припомни на кметовете, че плащанията по екопроекти са временно замразени, докато не бъдат проверени договорите по оперативната програма за  2010-2013 г. Това означава 80% от договорите, поясни тя.

Наложило се е да бъдат проверени 252 договора, сключени между общините и изпълнителите на обществени поръчки. Повечето договори са проверени до 27 февруари, по останалите проверката трябва да приключи днес. Резултатите ще бъдат изпратени в Брюксел.

Предстои да се реши как ще бъдат наложени финансовите корекции - индивидуално на съответната община или държавата да наложи хоризонтална корекция, с която да се ореже бюджетът на оперативната програма.

Проверката на екоминистерството показала, че „не сме изрядни по отношение на обществените поръчки“, обясни Михайлова.  Тя обаче посочи, че общините не са единствените, които носят отговорност за организираните търгове.

„Проверката показва, че 90% от тези договори са минали през предварителното одобрение на Агенцията за обществени поръчки. От тях поне 50% са били обжалвани и са минали през КЗК, а след това – една част през Върховния административен съд. И накрая идваме ние и налагаме финансова корекция. На кого?“, попита екоминистърът.

Тя ще предложи на Министерството на финансите хоризонтална корекция на цялата програма. „Защото няма да имаме добър резултат, ако наложим индивидуални 25-процентови финансови корекции на отделни общини, но засега това е моето мнение“, уточни тя.

На въпрос каква ще е хоризонталната корекция Михайлова отговори, че размерът й ще бъде определен след преговори с Еврокомисията. Запитана дали така няма да бъдат поощрени общините нарушители, тя отговори: „Ние вече имаме случаи, когато общини ни съдят за наложена финансова корекция и българският съд приема, че те са прави, тъй като е имало предварителен контрол“. Такъв бил случаят с община Белослав.

По повод водната стратегия, която вече е написана, но още не е приета от кабинета, Михайлова заяви, че екоминистерството има възражения по отношение на управлението на водите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още