IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започна строителството на втория етап на обхода на Габрово

Предвидени са ремонт и рехабилитация на съществуващ участък с дължина от 3,2 километра

16:17 | 20.05.14 г.
Започна строителството на втория етап на обхода на Габрово

Започва вторият етап от изграждането на обходния път на Габрово, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“. Това става възможно, след като председателят на УС на агенцията Стефан Чайков подписа днес Акт 11 за участъка (за подновяване на строителните работи на замразен проект).

По втория етап на проекта за обходния път на Габрово е предвидена рехабилитация и реконструкция на съществуващия път. Трасето е с дължина 3,2 км. Ремонтните работи ще се финансират по ОП „Транспорт“.

Целият обход на Габрово е с дължина малко над 23 километра. Проектът включва етапна връзка на обхода със съществуващия път I-5, както и разработването на идеен проект за тунел под връх Шипка.

Изпълнител на проекта е Консорциум ПСВТ, в който участват „Хидрострой“, „Пътни строежи – Велико Търново“ и „Пътинженерингстрой – Т“. Договорът за строителство е за 92,9 млн. лева с ДДС.

Изграждането на обходния път на Габрово започна преди една година - на 16 май 2013 година. Строителните работи приключиха в края на декември. За този период беше извършен ремонт на трасе с дължина от 7,6 километра, реконструкция на моста над река Янтра и на надлез за село Велковци.

С третия, четвъртия и петия етап ще бъде изградено изцяло ново трасе. Част от петия етап е и тунелът под Шипка, който ще бъде с дължина от 3,2 километра. Съоръжението, което се планира още от началото на 20 век, трябва да бъде построено през този програмен период (2014 – 2020 година).

Обходният път на Габрово е част от Трансевропейски транспортен коридор ІХ Букурещ - Русе - Димитровград - Александруполис и е възлова точка при движението в посока Север – Юг. Чрез него се осъществява преминаването през Стара планина в централната част на България. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още