IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изследователските центрове ще са със статут на микропредприятия

Целта е да могат да кандидатстват по ОП „Конкурентоспособност“

09:59 | 29.06.14 г.
Изследователските центрове ще са със статут на микропредприятия

Предприятията, учредени от висшите учебни училища, както и изследователските центрове, вече ще бъдат определяни като микро- или малки предприятия. Това предвиждат промени в Закона за малките и средните предприятия, внесени в петък в НС от депутатите Ваня Добрева, Валентина Богданова и Ирена Анастасова от Коалиция за България.

Целта на промените е  изследователските центрове да могат да кандидатстват с проекти по ОП „Конкурентоспособност“, която почти изцяло е насочена към малките и средни предприятия, мотивират се вносителите.

По сега действащите разпоредби предприятията, учредени от висшите училища, както и изследователските центрове, се квалифицират като свързани предприятия, с което са лишени от възможността да кандидатстват по съответните оперативни и национални програми като микропредприятие, каквито са същност.

При определяне на числения състав на персонала и при изчисляване на годишния  оборот или стойността на активите  се отчитат същите и на висшето училище.

Дейността на тези предприятия и центрове е свързана с насърчаване взаимодействието между наука, образование и бизнес, се посочва в мотивите към проекта.

Там се уточнява, че проблемът стои пред всички фирми, които създават университетите и научните организации, съгласно практиката в ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още