IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Блокираха договорите за модернизация на фирми по ОП „Конкурентоспособност“

Контрактите на 142 компании, спечелили проекти за 97 млн. лв., няма да бъдат подписани

15:46 | 23.06.14 г. 36
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Блокираха договорите за модернизация на фирми по ОП „Конкурентоспособност“

Договорите за технологична модернизация, спечелени през май от фирми по ОП „Конкурентоспособност“, няма да бъдат подписани. Цялата процедура е отменена заради множество сигнали от страна на бизнеса и консултанти по европроекти за корупция. Това съобщи Ели Милушева, директор на дирекция „Еврофондове за конкурентоспособност“ към икономическото министерство.

Контракти е трябвало да бъдат сключени със 142 одобрени компании, спечелили проекти за ново оборудване за 97 млн. лв. Сега средствата ще бъдат пренасочени основно към резервни проекти на бизнеса за енергийна ефективност и по-малко – за иновации. 

Блокирането на процедурата е в резултат на открити нарушения и натрупване на грешки.

Това е 14-та поред процедура за технологична модернизация. За управляващия орган е било голямо предизвикателство да я открие  при ограничения ресурс в края на периода, коментира Милушева и посочи, че това е най-желаната от бизнеса процедура, което се доказва и от получените 1 200 проекта за над 730 млн. лв. "Знаехме, че парите ще стигнат максимум за 150 проекта", каза Милушева.

„Оттук започнаха проблемите. Засилената конкуренция  между фирмите изкриви процеса. Толкова силна конкуренция в една процедура създава напрежение и насърчава корупцията“, допълни тя.

След класирането на фирмите в управляващия орган са постъпили безпрецедентно количество жалби, които продължават да постъпват и вече надхвърлят 100 броя. Разпоредена е проверка и са открити нарушения при процедурата.

Заради реален риск за финансови корекции, спиране на програмата и забавяне на новата програма след 2014 година, класирането за технологична модернизация е отменено.

Милушева коментира, че вината в случая трябва да бъде споделена между Управляващия орган на програмата, бизнеса и консултантите.

Ето и част от откритите нарушения: неравно третиране на кандидатите, добавяне на нови критерии, оценителната комисия е взела решения, без да ги съгласува с ръководителя на Управляващия орган, имало е нерегламентирана комуникация между членове на комисията и фирми с проекти. „Защо? За да се разбират нещо. И аз не знам“, допълни Милушева. Тя е уведомила ДАНС и прокуратурата за случая.   

„Не приемам след процедура фирми да се оплакват, че са им искани пари или че някой е дал подкуп. Защо фирмите не подават сигнали по време на оценката, че са изнудвани и не посочват имена“, попита още тя.

В следствие на проверката засега няма освободени служители, но наказани със сигурност ще има, допълни Милушева. Тя обаче отказа да посочи колко служители са допуснали нарушения.

Очаква се през есента по новата програма „Иновации и конкурентоспособност“ отново да бъде отворен прием за технологична модернизация, но при по-ясни правила. Тогава фирмите ще кандидатстват за поне 350 млн. лв., обеща Милушева.

Брюксел очаква доклад от България по случая. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:56 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

36
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 9 години
Жалко, че не работи историята на коментарите, за да ти покажа един поглед върху това колко ни е свободен "избора" по време на избори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
цитат :"Е сега няма ли гладни бе мааму стара? Смея да твърдя, че са много повече от тея по комунизма"Така е, но тогава бяхме зависими от Русия! Русия падна Запада спечели и ни "глътна". Хубаво или лошо, такива са фактите. И в двата случая обаче, е по добре водачите избрани от нацията, да умеят да работят добре и в НАША полза с тези от които зависим, за да живеем по добре. Иначе ние тук можем разбира си да ги критикуваме!.:)))) Прекалено сме малки за да ни тежи думата кой знае колко на този исторически момент. Задачата ни като нация трябва да е поне да оцелеем докато дойде и нашия час/след 100 или повече години може би/!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
между другото-какво ме питаш??? За коя борса? Ми отвори и виж:) да знаеш-аз проверих и борсата далеч не реагира зле:) При все, че по няколко пъти на ден нечия оценка с която ме заливат е обратна на моята представа...НО! От изборите насам съм с различно мнение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 3 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
няма гладни! В ЕС няма гладни!:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 4 rate down comment 4
deant
преди 9 години
Е сега няма ли гладни бе мааму стара? Смея да твърдя, че са много повече от тея по комунизма (който, не защитавам и не искам да се върне). Долу съм описал една систеама и гледам имам повече плюсове от минуси, което дори ме учудва. Е - цялата му работа на ЕС е такава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 3 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
цитат: "Какво ми сочите ЕС за критерий че одобряват или не одобряват българските правителства? Да не би тази ЕК да е закарала ЕС на пътя на светлото бъдеще?"Мави, за хората които избираме да ни водят, умението да работят /в наша полза/ със силните на деня в световен мащаб е решаващо ВАЖНО! Ние зависим от ЕС във всяко отношение и то не по наша воля. Нямаме просто друг избор. В противен случай ще останем вкупом гладни. Е .....някои по гладни от други разбира се. Едва ли ще "накривим шапката" на ЕС в глупави спорове кой кого! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 5 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
цитат : "Няма правителство, излъчено от многопартийна избирателна система, което да не се занимава с обслужване на интересите на тези, които са го пратили там, в т. ч. и с материални дотации! "Разбира се Мави! Точно така е. По повод писаното от теб адресирано към мен се сещам за един латински афоризъм. Любим ми е! : "Duo cum faciunt idem, non est idem. - Когато двама правят едно и също нещо, то не е едно и също." Ако не се сещаш какво имам предвид/каква е разликата между демокрация и плутокрация/, ще го напиша за пореден път в следваш пост. Между другото и при двете форми на управление, корупцията си съществува. И при двете форми на управление партиите и изборите си съществуват. Разликата има обаче размера на корупцията/и не само/. В съотношението между здравата и болната част на даденото общество. Разлика има и в механизмите на контрола и! Разлика има и в това чия собственост са партиите и съответно в ОБСЛУЖВАНИТЕ интереси! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 12 rate down comment 0
deant
преди 9 години
да се чете Еврошитни:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 17 rate down comment 0
deant
преди 9 години
Тези ОП и други Европитни са В ПРЯК РАЗРЕЗ С ВСИЧКИ ТЕОРИИ ЗА ЛОЯЛНА КОНКУРЕНЦИЯ И СВОБОДЕН ПАЗАР! За това и всички виждаме как големите стават, все по-големи, а малките, понеже нямат цял административен отдел да се занимават с тлъста бумащина, въпреки, че може да правят много по-добър продукт - биват смачкани. Никакъв свободен пазар не е това, половината икономика да е на изкуствено дишане и въздуха да се диша от връзкари на управляващите. Много добре знаете, че до преди година две, трябваше да имаш рамо някъде нагоре, за да вземеш програмка. Да не се залъгваме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 8 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
мерси:)аз и си казах след изборите кво мисля(и да-не беше положително-писах и тук). В момента седя и си гледам сеир...а иначе-графа верно е виртуоз, а на Мави съм фен щото поне се е потрудил да си изясни кое е ляво, кое дясно, кое какво значи и т.н.(не само той).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още