IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До дни се очаква одитният доклад за нарушенията по "Регионално развитие"

Регионалният министър Десислава Терзиева се надява спрените пари по програмата да тръгнат в края на септември

12:16 | 23.07.14 г.
До дни се очаква одитният доклад за нарушенията по "Регионално развитие"

Министерството на регионалното развитие очаква до няколко дни да получи одитния доклад на Европейската комисия (ЕК) за оперативната програма „Регионално развитие“, по която Брюксел блокира 90 млн. евро.

Това е станало ясно на среща на регионалния министър Десислава Терзиева с генералния директор на Главна дирекция „Регионална и градска политика“ в ЕК Валтер Дефа, съобщават от пресцентъра на ведомството.

Припомняме, че Еврокомисията спря парите по две мерки по програмата - "Интегрирано устойчиво градско развитие" по приоритетна ос 1 и "Устойчиво развитие на туризма" по приоритетна ос 3, заради констатирани нарушения. Институцията обаче „замрази“ средствата само с уведомително писмо, без да изпрати одитния доклад.

„Получих уверение от г-н Дефа, че до няколко дни ще разполагаме с одитния доклад, за да се запознаем с конкретните констатации и да започне истинската процедура по доклада“, посочва министър Терзиева.

Тя е предложила на Валтер Дефа следващата седмица да се направи техническа среща с одиторите, които ще обучават представителите на Управляващия орган на програмата и бенефициентите, като се разпише точен график за действията, които да се предприемат от българска страна. Така ще има яснота кога ще приключат всички процедури и кога финансирането би било „размразено“.

Десислава Терзиева изразява надежда, че средствата ще бъдат пуснати в края на септември.

Регионалният министър казва още, че плащанията към бенефициентите по проекти по оперативната програма „Регионално развитие“ не са спирани. Тя уверява, че въпреки липсата на одитен доклад процедурите за контрол при възлагането на обществените поръчки по проекти, финансирани от програмата, са подобрени.

Миналата седмица Камарата на строителите препоръча на строителните фирми да спрат работа по проектите, финансирани със средства от оперативните програми, заради натрупани дългове на държавата и общините. Основно проблемите на бранша идват заради спрените пари по програмата "Околна среда". Строителни дейности обаче се изпълняват и по програма "Регионално развитие".

Натрупаните дългове към строителните фирми се изчисляват от браншовата организация на около 1 млрд. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още