IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетът на оперативната програма “Регионално развитие” е наддоговорен

Подготвен е план за действие заради спрените плащания по програмата, който всяка седмица се отчита пред Брюксел, съобщи регионалният министър

14:31 | 03.07.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Бюджетът на оперативната програма “Регионално развитие” е наддоговорен

Договорените средства по оперативната програма “Регионално развитие” за програмния период 2007-2013 г. възлизат на 105% от бюджета на програмата. Това съобщи министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, която представи отчет за работата на ресорното си министерство за последната една година, предава БТА.

Сключените по програмата договори са за общо близо 3,2 млрд. лева при общ бюджет от малко над 3 млрд. евро.

Припомняме, че правителството реши през миналата година да се допусне до 10 на сто наддоговаряне на бюджетите по пет оперативни програми - „Регионално развитие”, „Техническа помощ”, „Развитие на човешките ресурси”, „Административен капацитет” и „Конкурентоспособност”, за да се минимизира вероятността от загуба на средства.

Разплатените средства по оперативната програма са 2,1 млрд. лева, от които 746 млн. лева са изплатени за периода юни 2013 г. - 26 юни 2014 г., като ръстът на плащанията е около 26 процента спрямо предходния период, допълни Терзиева.

Регионалният министър посочи, че е подготвен план за действие заради спрените плащания по две от приоритетните оси на програмата, който всяка седмица се отчита пред Брюксел въпреки липсата на предварителен одитен доклад.

Десислава Терзиева подчертава, че изпълнението на големите инфраструктурни проекти ще продължи, въпреки че правителството ще подаде оставка.

Председателят на Управителния съвет на Агенцията "Пътна инфраструктура" посочи, че са публикувани няколко обществени поръчки за големи проекти, които ще се изпълняват през новия програмен период (2014-2020 г.).

"Всички търгове за големите проекти са ясно разписани под условието, че договор ще се подпише след осигуряване на финансиране”, каза Чайков. “Това или следващо, или по-следващо правителство може да вземе решение да ги финансира със заемни средства от Европейската инвестиционна банка, от Световната банка, а агенцията си върши работата като пътна администрация - в момента, в който има готов проект, обявява тръжна процедура, за да може да избере изпълнител и да чака финансиране", допълни той.

Терзиева подчерта, че именно липсата на готови проекти е бил сред основните проблеми през изминаващия програмен период. 

Регионалният министър открои като постижение работата по пътната инфраструктура в по-малките населени места и пътищата втори и трети клас. Тя припомни, че за второ- и третокласната пътна мрежа са отделени 50 млн. лева от публичната инвестиционна програма. Средствата ще финансират ремонтите на около 250 км пътища.

От началото на мандата на  кабинета досега общо 1 355 километра са завършените пътни проекти за над 871 млн. лева, отчете Терзиева. Тя допълни, че 900 км за 1,4 млрд. лева са в процес на изпълнение, като с пари от Европейския фонд за регионално развитие над 270 км второ- и третокласни пътища са рехабилитирани и за общо близо 120 км продължава работата.

По програмата "Транзитни пътища V" през тази година продължава рехабилитацията на още около 500 километра национални пътища, допълни Терзиева.

Министърът посочи още, че тази година могат да бъдат санирани с европейски средства до 70 жилищни сгради. През май започна санирането на първите две сгради в София, обявени са и обществени поръчки за проектиране и строителство на останалите обекти, припомни тя.

Министърът посочи, че търговете са окрупнени за шестте района за планиране и за град София, за да се спести време за реализацията на проекта за саниране на блокове с европейски пари.

Десислава Терзиева подчерта, че е стартирала и реформата във ВиК сектора, като е приета стратегията за развитие на сектора и са направени необходимите законодателни промени. Осигурени са и 20 млн. лева за борба с безводието на места с нарушено водоснабдяване, където живеят близо 300 хил. души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още