IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София получава 8 млн. лв. допълнително от бюджета за метрото

Целта е да бъде продължена втората линия на подземната железница до кв. „Хладилника“

17:17 | 28.08.14 г.
София получава 8 млн. лв. допълнително от бюджета за метрото

Допълнителен трансфер от бюджета от 8 млн. лв. ще получи Столична община за строителството на метрото. Това става ясно от проект на постановление на МС, публикуван в сайта за обществени консултации.

Парите са за продължението на втората линия на Софийското метро от метростанция „Джеймс Баучер“ с 1300 м подземен участък до квартал „Хладилника“.

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова е поискала допълнително 15 млн. лв. за този участък от метрото. 

В писмо до Министерския съвет тя информира, че общата стойност на инвестицията е 42,5 млн. лв., договорите с изпълнителите на строителство и за надзор са подписани. Постигната е тръжна цена от 17 млн. евро на 1 км готово метро при стойност в другите европейски страни между 60 и 120 млн. евро.

Обектът е включен в приетата от общинския съвет инвестиционна програма за 2014 г. с 5 млн. лв.

От общината обясняват, че поради ограничени собствени приходи не е възможно да се разчете необходимият финансов ресурс в пълен размер, независимо от неговата потребност.

Кметът допълва, че Столична община осигурява със собствени приходи за 2014 г. местното съфинансиране по оперативна програма „Транспорт” на два лота от третия етап на разширение на метрото. Това са участъците бул. „Цариградско шосе” – Летище София и „Младост“ 1 – Бизнес парка в  „Младост“ 4. За целта в общинския бюджет са предвидени 8,6 млн. лв.

Изпълнението на проекта е започнало в началото на месец август 2014 г., като Столична община е превела от собствени приходи 4,2 млн. лв. аванс на изпълнителя. 

В писмото до МС се казва още, че през 2012 г. Столична община е пуснала в експлоатация участъка на Линия 2, който стига до метростанция „Джеймс Баучер” в кв. „Лозенец“. Поради ограничения финансов ресурс не е включено изграждането на метростанцията в кв. „Хладилника“.

Според проекта на МС допълнителните средства за столицата ще се осигурят чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет за 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още