IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Последна мисия на ЕК решава бъдещето на блокираната програма "Околна среда"

Рискът за загуба на средства по програмата е значително намален, заяви Атанаска Николова

11:07 | 10.10.14 г.
Последна мисия на ЕК решава бъдещето на блокираната програма "Околна среда"

Екип на Европейската комисия се очаква да дойде следващата седмица в България, за да провери на място системите за управление и контрол на оперативна програма "Околна среда" 2007-2013 г. Целта на проверката е доколко се осигурява законосъобразно и целесъобразно изразходване на европейския ресурс. Това каза пред БТА заместник-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова

Тя се надява след проверката до края на октомври да бъдат отблокирани средствата, които бяха замразени от Брюксел през ноември 2013 г. заради нарушения при обществени поръчки, организирани от общините.

Това е последната проверка, преди да се вземе решение, поясни заместник-министърът. Според нея в резултат на усилената работа през последните два месеца рискът за загуба на средства по програмата е значително намален. По думите й е преодолян и рискът от провал при голяма част от "тежките" инвестиционни проекти.

„В момента се прави пълен анализ на рисковите проекти. Той ще се представи на специален комитет за наблюдение на програмата в края на октомври“, допълни Атанаска Николова.

От думите й стана ясно, че строителните фирми продължават да получават от бюджета средства за изпълнената работа по проектите в очакване тези средства да бъдат възстановени от Брюксел. „До този момент са разплатени над 340 млн. лева, зад които стоят над 170 обработени искания за средства по различни договори и проекти“, добави тя.

Заместник-министърът припомни, че всички строителни дейности по проектите трябва да приключат до края на октомври 2015 г.

„За нас е важен всеки подходящ за строителни дейности ден“, коментира за БТА изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) Гинка Чавдарова.

Според нея закъснението трудно може да бъде наваксано в края на строителния сезон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:09 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още