IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК препоръчва на България премахването на регулираните цени на тока

В доклад за напредъка по внедряване на единен енергиен пазар Брюксел иска да бъде гарантирана и независимостта на енергийните регулатори

15:59 | 13.10.14 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Премахване на регулираните цени на тока препоръчва на България Европейската комисия в доклада за напредъка на страните от ЕС по отношение на изграждането на единен енергиен пазар. 

В профила на България е записано, че трябва да бъде премахнат регулираният сегмент на цените на електричеството и да бъдат предприети необходимите стъпки за изграждането на конкурентен енергиен пазар. Като цяло трябва да бъде гарантирана и независимостта на регулаторните органи на пазара, допълват още от ЕК. 

Отправена е препоръка и да бъде изграден добре функциониращ балансиран пазар, за да бъдат привлечени независими производители и търговци на електроенергия.

Страната ни има свръхкапацитет за производство на енергия и е традиционен износител на енергия в региона, отбелязва още ЕК.

По отношение на вътрешния пазар на електричество в България, той остава все още много концентриран – през 2012 година осем от общо 24-те търговци на електроенергия държат дял от 92% от пазара. От началото на 2013 година регулирани остават само цените на електричеството с ниско напрежение и макар и да имат право да сменят доставчика на услугата, домакинствата в по-голямата си част не се възползват от тази възможност, отбелязва докладът.

В сектора има и много сериозни проблеми, свързани с възможността за избор на доставчик, като цяло удовлетвореността от услугата и доверието в доставчиците на електроенергия. Страната ни е с най-ниски резултати сред 28-те държави от ЕС по отношение на тази показатели.

Страната ни има свръхкапацитет за производство – общо инсталираните мощности през 2012 година са 13,8 мегавата, а пикът на потреблението в тази година (регистриран през февруари) е 7,8 мегавата. Препоръката на ЕК по отношение на енергийната инфраструктура е да бъдат изградени връзки със съседните страни, което да повиши трансграничния капацитет на страната ни.

България е един от големите износители на електричество в Югоизточна Европа и на тази база няма сериозна заплаха за доставките на електричество за страната, е записано в профила за страната ни в доклада. Според анализите на Брюксел няма сериозни проблеми и за електропреносната мрежа.

За да бъдат гарантирани доставките обаче е необходимо изграждането на две нови 400-киловолтови подстанции в региона на Бургас, както и изграждане на три 400-киловолтови линии в североизточната част на страната.

За газовия пазар, който също е част от общия енергиен пазар, ЕК препоръчва да бъдат завършени газовите връзки със съседните държави. 

Според изчисленията на Брюксел единен пазар в сектора е от значение за сигурните доставки за европейските граждани, както и за борбата с промените в климата.

Въвеждането на единен енергиен пазар ще носи чисти ползи за икономиката на ЕС в размер на между 16 и 40 млрд. евро годишно, се казва още в доклада. В допълнение от Комисията са изготвили и анализ на ситуацията в отделните страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още