IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Московски очаква загуба на средства по ОП „Транспорт“

Всички проекти по програмата са забавени и сроковете изпуснати, каза транспортният министър

17:00 | 14.11.14 г.
Московски очаква загуба на средства по ОП „Транспорт“

Всички проекти по ОП „Транспорт“ са забавени и може да се стигне до загуба на немалко средства по програмата от порядъка на стотици милиони лева. Това каза в Народното събрание министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, цитиран от Агенция „Фокус“.

По думите му проектите са забавени „точно с толкова, колкото беше времето на експеримента „Орешарски“.

„Почти нищо не е правено по проектите, изпуснати са и имам сериозни притеснения, че може да се стигне до загуба на немалко средства. Визирам суми от порядъка на стотици милиони лева“, каза Московски.

Министърът уточни, че вероятно проектите ще влязат в изпълнение през 2015 година. И посочи, че става дума за лот 4 от автомагистрала „Струма“, магистрала „Марица“ и "три големи железопътни проекта“. Другата седмица транспортният министър ще се срещне с всички изпълнители, за да бъдат уточнени срокове и допълнителни средства.

От стенограмата на редовното правителствено заседание на Министерския съвет в сряда стана ясно, че премиерът Бойко Борисов е наредил на министрите денонощна работа по европейските фондове. Премиерът коментира, че ако се наложи, дори ще командирова вицепремиерите и министрите в Брюксел за месец, за да бъдат осигурени плащанията за страната ни. Премиерът допълва, че възстановяването на европейските плащания е „50% от работата на правителството”.

По-рано днес Европейската комисия информира, че плащанията от европейските фондове по Оперативна програма "Околна среда" за програмния период 2007-2013 се възстановяват.

Относно Авиоотряд 28 транспортният министър заяви, че има варианти да остане под контрола на Министерството на отбраната, в НСО или в Министерството на транспорта. „Към момента там няма никакви средства и сменям ръководството. Мое решение е, тъй като нямам вяра на сегашното“, подчерта Ивайло Московски.

Той посочи и проблеми с финансовото състояние на БДЖ. По негови думи дълговете на БДЖ са се увеличили пет пъти в рамките на около година.

„Много се надявам да се намери инвеститор, който съответно да инвестира и да обнови подвижния състав. Така, както е компанията в момента, няма да постигне изискванията на ЕК за финансова стабилност, за да може да получи финансиране. Има обаче няколко други варианта, които ще обсъдим“, посочи министърът. И обясни, че остава вариантът да се финансира през оперативна програма. „Но тогава „Пътнически превози“ трябва да бъдат преместени под някаква форма в НКЖИ, за да може като цяло да се покажат финансово стабилни показатели и да отговори на критериите“, каза Ивайло Московски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:12 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още