IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Томислав Дончев потвърди риска от загуба на евросредства до края на годината

Най-вероятно и 2015 г. ще бъде нулева за европарите в строителството, каза Лиляна Павлова

18:42 | 11.11.14 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Томислав Дончев потвърди риска от загуба на евросредства до края на годината

За риск от загуба на евросредства потвърди вицепремиерът Томислав Дончев. "Рискът от загуба на евросредства за тази година е по-лош и от най-лошите ми прогнози", каза пред участниците в конференцията "Перспективи за растеж на българските общини" вицепремиерът по еврофондовете. Той не пожела да назове сумата, но подчерта, че не става въпрос за милиони или няколко десетки милиона, а за много повече - нещо, което по думите му досега не се е случвало, предаде БТА.

Дончев подчерта, че до края на годината ще се направи опит да се намали очакваната загуба. Той увери, че приоритет за новото правителство е да бъдат отблокирани парите по "Околна среда" и по "Регионално развитие". Кабинетът ще търси изход от критичната ситуация заради финансовите корекции за общините. 

Като припомни, че еврофинансирането е 72 на сто от публичните инвестиции у нас, Дончев каза, че се работи по отварянето на няколко схеми авансово с пари от бюджета. Той уточни, че става въпрос за ОП "Транспорт", "Околна среда" и "Региони в растеж".

Дончев съобщи пред местната власт, че има проект на закон за управление на еврофондовете, като и че се предвижда изцяло нов закон за обществените поръчки.

Към момента по оперативните програмите общините имат сключени договори за над 7 млрд. лв. без Програмата за развитие на селските райони.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова припомни, че малко над 3 млрд. лв. е общият бюджет на програмата "Региони в растеж", като 39 общини ще получат почти 1,7 млрд. лв. по вече представени проекти за инфраструктура и енергийна ефективност. 

Във втората приоритетна ос са периферните най-бедни райони. За тях е предвидена 400 млн лв. целенасочена инвестиция за преодоляване на проблемите с безлюдяването и за инфраструктурни проекти, допълни тя.

Павлова отбеляза, че 2014 г. е нулева за новото финансиране от европейските фондове. Най-вероятно, по думите й, и 2015 г. ще бъде нулева за строителството. "Ще проведем преговори за максимално добри резултати с цел намаляване на финансовите корекции, за да се осигурят оборотни средства за разплащане, докато се отблокират парите от ЕС", обеща министърът и апелира към общините да не спират работа, за да се минимизира рискът от загуба на средства.

Министърът на околната среда Ивелина Василева определи като първа задача в своята област размразяване на парите по ОП "Околна среда" във възможно най-скоро време. Тя напомни, че през март реално са спрели плащанията по програмата заради наложените финансови корекции за общините.

Около 3,5 млрд. лв. ще е ресурсът на новата ОП "Околна среда", подчерта Василева като отбеляза, че отново общините ще са основен партньор на правителството. Планирали се нови мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух и превенция срещу наводненията и свлачищата.

Ивелина Василева се надява на по-ранен старт на новата оперативна програма, но след сериозното забавяне, трябва да се ускори верификацията на разплащанията , подобряване на действията, свързани с прилагането на политиките и подготовката на новия програмен период. "Ще разплащаме интензивно всички средства, поискани от общините до края на тази година", увери министърът.

По Програмата за развитие на селските райони 2,3 млн. евро могат да влязат у нас за новия програмен период, съобщи министърът на земеделието Десислава Танева. По старата програма по т.нар. общински мерки са разплатени над 67 на сто от договорените средства, каза тя. Възможните загуби за тази година оптимистично са за около 90 млн. евро, ако всичко, което може да бъде разплатено, бъде издължено. Затова всяка община трябва да се организира и да подаде заявки да си получи плащанията, допълни тя. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още