IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще разработва с ЕК план за успешното усвояване на евросредства

Премиерът Борисов и комисаря по регионална политика Корина Крецу обсъдиха и възможността България да изнася природен газ

14:48 | 12.01.15 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Премиерът Бойко Борисов и еврокомисарят по регионална политика Корина Крецу. <em>Снимка: Министерски съвет</em></p>

Премиерът Бойко Борисов и еврокомисарят по регионална политика Корина Крецу. Снимка: Министерски съвет

Ще бъде изработен съвместен план за действие по досегашните оперативни програми, който да действа през следващите 11 месеца. За това са се договорили премиерът Бойко Борисов и еврокомисарят по регионална политика Корина Крецу, който се срещнаха днес в Брюксел. Целта на плана е успешно да бъде приключено усвояването на евросредствата по досегашните програми, обясниха от правителствената пресслужба.

На разговора присъства и вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев. Той увери комисар Крецу, че България е готова да отвори и някои схеми от новите оперативни програми, преди да са одобрени, като се финансират с пари от държавния бюджет.

За нас е от изключителна важност, че Европейската комисия (ЕК) демонстрира, включително и публично, подкрепата си за България, заяви Борисов. „Радостен съм, че Комисията отчита, че България е на фронтовата линия предвид проблемите с „Южен поток“ и спрените проекти за АЕЦ „Белене“ и „Бургас-Александруполис“, от една страна, и от друга – ситуацията по границата с Турция и засиленият бежански натиск. С вашето отношение вие ни помагате за стабилността на страната“, коментира Борисов.

Комисар Корина Крецу заяви, че ЕК и България трябва да работят заедно и Комисията е готова да окаже пълна подкрепа на страната ни. „Политическата стабилност е особено важна за нас и е наш дълг да направим всичко по силите си, за да защитим най-чувствителната от географска гледна точка граница в лицето на България“, допълни тя.

Българският премиер и еврокомисарят обсъдиха и ситуацията около газопровода „Южен поток“, както и идеята за изграждането на газов хъб край Варна. Борисов отново припомни и намеренията на страната ни да продължи проучванията за добив на нефт и газ в Черно море.

„На практика, освен да сме преносители и разпределители на газ,България има огромните шансове и амбиции да се превърне в страна, която добива и изнася енергийни суровини. Имаме магистрали, пътища, жп линии и мостове, а тук вече говорим за газови магистрали“, заяви Борисов.

В срещата участва и енергийният министър Теменужка Петкова, като бе обсъдено и изграждането на газовите интерконектори със Сърбия, Гърция и Румъния. Както е известно страната ни се забавя в изграждането и на трите проекта по една или друга причина.

Борисов покани комисар Крецу да посети България през месец май, за да открият заедно автомагистрала „Марица“. Премиерът обеща да покаже нагледно на еврокомисаря местата за изграждането на ключови инфраструктурни проекти като магистралите „Струма“ и „Хемус“ и тунела под връх „Шипка“ .

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 9 години
За #6 - хахахаха...!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
Имали сме...от 2009та до 2013та
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
хахахаха:)е те може да са обсъдили как ще изнасяме и хай тек, ама само къде го нямаме:)"-Може ли да изнасяме газ?-Може, кво ви спира? Ако ви е кеф-изнасяйте!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
StefanL
преди 9 години
По *** премиер досега не сме имали! Кога го откри тоя газ ще започна и да го продава вече ! Дали е взел капаро за първите 2 милиона куб/м ? Пълен ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
hellwitch
преди 9 години
Безумие. А що не и петрол да изнасяме - рибата още и хайвер не е той вече я обсъжда на най високо равнище.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
"Премиерът Борисов и комисаря по регионална политика Корина Крецу обсъдиха и възможността да България да изнася природен газ"**********************Муаааахахахаха! Имам чувството, че вече живея в нек'ъв театър на абсурда! Сякаш нек'ви герои на Пинтър са налазили ръководните постове в Европа и сега пробват да видят колко е тъпо населението и до кога ще издържи.... хахаха! Малката, но смела и непокорна България, опасана от газови магистрали, изнася природен газ и спасява Европа от енергиен колапс! В бъдеще и с перспективи да изнася и за Азия и Америка! Тигърът на Балканите разсича Гордиевия възел на енергийната зависимост на половин свят от Русия!Лапай, народе! Дъвчи бавно, дълго и продължително! хахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Евала Бойко, личи че си шапкар.Знае че старшината най-обича да му се подмазваш и го прави успешно. Само се чудя не му ли остава неприятен вкус в устата, след като миналата седмица **** Меркел, а тази седмица продължава с тази мома.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още