IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва изграждането на депо за отпадъци край Разлог

Реализацията на проекта тръгва след 25 съдебни дела

11:52 | 22.01.15 г.
Започва изграждането на депо за отпадъци край Разлог

Край Разлог започва изграждането на регионално депо за твърди битови отпадъци, съобщи БНР. Реализацията на проекта, чиято стойност е 13 млн. лева, бе предхождана от 25 съдебни дела.

Строителството на депото трябваше да стартира през 2008 година. Първоначалното забавяне бе заради процедурни и административни проблеми. Срещу изграждането на депото се обявиха жители на курортното село Баня, които съзряха в проекта екологична бомба. 25 дела срещу общината и държавата заведе местното сдружение “Баненска буна”, като основният аргумент беше, че депото ще нанесе вреди на жителите на селото.

Всички дела са спечелени от общината и в петък започваме изграждането, заяви кметът Красимир Герчев, който е категоричен, че екологичният проблем е в сега действащото сметище, а не в модерното бъдещо депо.

Герчев призова жителите на общината и особено няколкото, според него, членове на “Баненска буна” да проявят мъдрост и отговорност пред алтернативата да няма къде да се депонират отпадъците и да се плащат жестоки санкции, ако новото депо не бъде изградено.

"Срокът за изпълнение на проекта е пет месеца. От сдружение “Баненска буна” се заканиха, че в петък - 23 януари, когато е предвиден стартът на изграждането на депото за отпадъци, да направят жива верига и ще обявят гражданско неподчинение", опасява се кметът.

Проектът за изграждане на регионална система за управление на отпадъците е финансиран по оперативна програма „Околна среда“ 2007-2013 г. За работата по депото отговаря община Разлог, а партньори са общините Банско, Белица и Якоруда. Строителството трябва да приключи тази година.

През ноември миналата година министърът на околната среда Ивелина Василева заяви, че сериозно е забавено строителството на регионални депа за отпадъци в страната. Сред рисковите проекти тя посочи и депото в Разлог.

Заради съдебните процедури е възможно работата по някои депа да се забави в такава степен, че България да загуби финансирането по оперативната програма.

По новата оперативна програма не се финансира изграждането на сметища, а само нови инсталации за оползотворяване на отпадъците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:51 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още