IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екологичната инфраструктура става приоритет през новия програмен период

Бюджетът за водния сектор е 2,3 млрд. лева, а за отпадъци - 562 млн. лева, съобщи Ивелина Василева

13:56 | 24.03.15 г.
Екологичната инфраструктура става приоритет през новия програмен период

Изграждането на екологична инфраструктура във водния сектор и в сектора на отпадъците са приоритети през новия програмен период 2014-2020 година по програмата за околна среда. Това каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева на годишната конференция „Стратегическа инфраструктура и инвестиции 2015, България и Западни Балкани“, цитирана от Агенция „Фокус“.

Екоминистърът посочи, че за новия програмен период финансовият ресурс за изграждане на екоинфраструктура в сектор "Води" е 2,3 млрд. лева, а за "Отпадъци" - 562 млн. лева.

По сегашната оперативна програма "Околна среда" министърът информира, че досега за "Води" договорените средства са 4,2 млрд. лева, а изплатените са 2,1 млрд. лева. В сектор "Отпадъци" договорените средства са 852 млн. лева, а изплатените - 398 млн. лева. Общо изплатените средства са близо 2,8 млрд. лева.

По думите на министъра това е сериозен стимул както за общините, така и за бизнеса, защото се е нормализирал процесът на строителство и изграждането на съоръженията след тежкия период на спиране на плащанията по програмата една година.

„Фокусът на инвестициите ще бъде за изграждане на ВиК инфраструктура на конгломерациите с над 10 хил. еквивалент жители, с възможност да се финансират както водоснабдителни, така и канализационни компоненти, пречиствателни станции за отпадни и за питейни води“, обясни тя. По думите на министъра това е финансов ресурс, който ще бъде използван, така че България да приведе в действие реформата за ВиК сектора.

„В сектор „Отпадъци” вървим към надграждане на системите чрез осигуряване на възможности за финансиране“, заяви Василева.

„Ще подпомогнем реализацията на пилотни проекти, които да помогнат за въвеждането на иновативни практики“, каза още тя. Министър Василева заяви, че оперативната програма ще даде възможност за по-широко участие на частния капитал в тези две сфери – води и отпадъци.

Възможностите, които създава OП „Околна среда“ както в стария, така и в новия програмен период, създават предпоставки за огромен обем работа по проектиране и строителство на екологична инфраструктура и възможности за държавата да се справи с предизвикателствата, каза още министърът.

„В сферата на отпадъците с пълноправното си членство в ЕС България се задължи да изгради инфраструктурата за третиране на отпадъци в съответствие с екологичното европейско законодателство“, заяви тя и добави, че не са договорени преходни периоди за изграждане на депа за неопасни отпадъци и срокът за привеждане в съответствие за България приключи в средата на месец юли 2009 година", обясни Василева.

„5 години след изтичането на срока сме въвели в експлоатация 34 регионални системи за управление на отпадъците, които изцяло отговарят на изискванията. До края на 2015 година се очаква да се изградят още 13 броя“, каза още министър Василева.

„През 2016 година се надяваме вече да бъде доизградена цялата инфраструктура за обезвреждане на неопасни отпадъци от бита. Това продължава да бъде предизвикателство за страната ни предвид ангажиментите за закриване на старите, неотговарящи на изисквания депа, за които България е в съдебна процедура“, обясни тя.

Предстоят разговори в Генерална дирекция "Регионално развитие" на ЕК в края на седмицата, за да финализираме преговорите, касаещи основно приоритетна ос 1 - "Води" на оперативна програма "Околна среда" - 2014-2020 г., каза пред журналисти министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още