IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

През тази година ще стартират 11 процедури по новата ОП "Околна среда"

Министърът на околната среда очаква програмата да бъде одобрена от Брюксел "много скоро"

13:57 | 03.04.15 г.
През тази година ще стартират 11 процедури по новата ОП "Околна среда"

Инвестициите във ВиК сектора са били сред поставените въпроси от Европейската комисия (ЕК), преди да бъде окончателно одобрена новата Оперативна програма „Околна среда“, съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева по време на парламентарния контрол.

На въпрос на депутата Георги Божинов тя посочи, че очаква програмата да бъде одобрена „много скоро“, а плановете предвиждат през тази година да бъдат стартирани 11 процедури за отпускане на безвъзмездно финансиране по програмата.

Министърът допълни, че друг аспект на преговорите с Еврокомисията е ролята на общините при изпълнението на проекти по програмата. България защитава тезата, че в сложните проекти за ВиК мрежата трябва да имат участие и общините, не само ВиК операторите, допълни още тя.

Една от основните насоки в разработените форми за кандидатстване за средства по програмата ще бъде популяризирането на проектите. Бенефициентите ще имат задължението за разясняване на извършваните дейности, както и какви промени ще доведат те в качеството на живота в населеното място, стана ясно от думите на екоминистърът.

От парламентарната трибуна Василева припомни още, че ОП „Околна среда“ през новия програмен период ще разпредели общо 3,5 млрд. лева. Те ще бъдат насочени основно към ВиК инфраструктурата, управлението на отпадъците, зоните по НАТУРА 2000, качеството на въздуха и превенция от наводнения и свлачища.

Едногодишното замразяване на плащанията по ОП „Околна среда“ в предишния програмен период са подействали демотивиращо за бенефициентите и е затруднило управлението на програмата, обясни министърът. Тя добави, че след възстановяването на плащанията е имало максимална мобилизация, за да не бъдат загубени средствата

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още