IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МС даде зелена светлина за окончателния вариант на ОП „Околна среда“

Две нови приоритетни оси са насочени за подобряване на чистотата на атмосферния въздух и за мерки за превенция на риска от наводнения и свлачища

11:54 | 13.05.15 г.
МС даде зелена светлина за окончателния вариант на ОП „Околна среда“

Правителството одобри окончателния вариант на ОП „Околна среда“ за новия програмен период, която ще бъде изпратена днес на ЕК за одобрение. Това съобщи екоминистърът Ивелина Василева след заседанието на МС. Управляващите очакват бързо одобрение на програмата от Брюксел.

Ресурсът до 2020 година е 3,5 млрд. лева, които ще бъдат насочени към подобряването на инфраструктурата във ВиК сектора, управлението на водите, мониторинга на водите, подпомагане на политиката за управление на отпадъците и др.

Ще има и две нови приоритетни оси – за подобряване на чистотата на атмосферния въздух и за мерки за превенция и управление на риска от наводнения и свлачища. 

Василева заяви, че 70% от бюджета на програмата ще бъдат използвани по първата приоритетна ос „Води“.

Министърът уточни още, че ЕК е дала възможност страната ни да реализира т.нар. ранни проекти с цел плавното преминаване от единия към другия програмен период. 

Те ще бъдат изпълнявани от общини, подготвили проекти през стария програмен период, сред които Пловдив, Добрич, Асеновград, Плевен, Смолян, Столична община и др.

Министърът каза още, че бенефециенти по програмата ще бъдат ВиК операторите, но изричното настояване на правителството е било общините да продължават да имат активна роля в този процес, за което е получена подкрепа от ЕК.

Василева съобщи още, че тази година ще бъдат обявени 11 покани за проектни предложения на обща стойност около 460 млн. лева. Първите покани на стойност 360 млн. лева ще бъдат насочени към секторите „Води“, „Отпадъци“ и за превенция на риска от наводнения. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още