IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МЗХ не планира нова процедура за одиторска заверка на евросубсидиите

След окончателното произнасяне на съда ще бъде обявено името на победителя, заяви Десислава Танева

12:16 | 12.08.15 г.
МЗХ не планира нова процедура за одиторска заверка на евросубсидиите

Агроминистерството не планира нова процедура за одиторска заверка на евросубсидиите, след като Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отмени решението за откриване на обществена поръчка за сертифициращ орган. Това стана ясно от  думите на ресорния министър Десислава Танева след заседанието на Министерския съвет.

Припомняме, че Министерството на земеделието и храните (МЗХ) обяви обществена поръчка за сертифицирането на изплатените евросредства от Разплащателната агенция за четири финансови години - от 16 октомври 2014 г. до 15 октомври 2018 г. След жалба на Deloitte България ЕООД КЗК отмени  решението.

„Обжалва се решението на КЗК срещу процедурата за определяне на сертифициращ орган в земеделието. Процедурата не пада, няма да правим нова процедура. По закон тя продължава, имаме решение за това от ВАС“, каза Десислава Танева. Тя обясни, че след окончателното произнасяне на съда ще бъде обявено името на победителя.

„Срокът за подаване на документи изтече. Има няколко кандидати, повече от всяка друга година. Условията на процедурата не са определени за някого, а всички, които имат капацитет, могат да дадат конкурентни условия, за да спечелят“, каза министърът. Танева уточни, че решението на ВАС се очаква до края на септември.

Тя съобщи още, че са готови всички нормативни актове за прилагане на схемата „Училищен плод“. За новите изисквания доставките да са от местни производители министърът обясни, че така ще се гарантира снабдяването с пресни продукти. На въпрос, ако няма такава възможност, ще се допускат ли други варианти, Танева беше категорична, че това няма как да се случи.

Прилагането на схема „Училищно мляко“, която ще насърчава консумацията на млечни продукти, ще бъде съфинансирано със средства, включени в бюджета на Държавен фонд „Земеделие”, допълни Танева. Тя уточни, че става дума за осигуряване на съфинансиране за 3 месеца – началото на учебната година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още