IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК отпуска над 44 млн. евро за обходния път на Габрово

Ще бъдат построени или ремонтирани общо 23 км пътища в и около Габрово, заяви Кристалина Георгиева

12:22 | 29.09.15 г.
ЕК отпуска над 44 млн. евро за обходния път на Габрово

Европейската комисия одобри предоставянето на над 44 млн. евро от регионалните фондове на ЕС за първата фаза от изграждането на обходния път на Габрово, съобщиха от представителството на ЕК в България.

Проектът се финансира в рамките на оперативна програма "Транспорт". По линия на Кохезионния фонд Европейския съюз ще отпусне 44,5 млн. евро от общата инвестиция в размер на 55,6 млн. евро. 

Обходният път на Габрово е част от Трансевропейския транспортен коридор ІХ Букурещ - Русе - Димитровград - Александруполис и е възлова точка при движението в посока Север – Юг. Чрез него се осъществява преминаването през Стара планина в централната част на България. Проектът включва и изграждане на тунел под връх Шипка.

"Габрово е един от най-успешните в усвояване на еврофондовете градове в България, затова не се съмнявам, че и тези 88 милиона лева европейско финансиране ще постигнат отлични резултати. С тяхна помощ ще бъдат построени или ремонтирани общо 23 км пътища в и около Габрово. Така транзитният трафик ще заобикаля града, за да бъде той по-чист, а придвижването в него - по-бързо и безопасно", е заявила заместник-председателят на ЕК с ресор "Бюджет и човешки ресурси" Кристалина Георгиева.

Комисарят по въпросите на регионалната политика Корина Крецу е подчертала колко важна е транспортната инфраструктура за една страна и е посочила, че в случая тази инвестиция ще окаже значително въздействие върху качеството на живот на хората.

Целта на проекта е да се изгради път около град Габрово, за да се изведе движението извън града. Това ще допринесе за намаляване на задръстванията, замърсяването на въздуха и шумовото замърсяване, както и на пътно-транспортните произшествия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още