IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

1000 малки фирми могат да получат кредити за 100 млн. евро с помощта на ЕИФ

Това става възможно след подписване на споразумение по програма COSME

12:39 | 02.10.15 г.
1000 малки фирми могат да получат кредити за 100 млн. евро с помощта на ЕИФ

През следващите три години 1000 малки и средни предприятия у нас ще могат да получат кредитиране в общ размер на 100 млн. евро чрез гаранции, издавани от Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ), пише Европейската комисия.

Това ще стане възможност, след като беше подписано първото споразумение по програмата конкурентоспособност на предприятията и на малките и средните предприятия (COSME) в България между ЕИФ и СИБАНК.

Зам.-председателят на Европейската комисия и комисар по въпросите на бюджета на ЕС Кристалина Георгиева коментира, че това е „невероятна новина за българските предприятия и българската икономика“.

„В тези много трудни стопански условия имаме нужда от възможно най-много инвестиции. Точно затова използваме бюджета на ЕС, за да гарантираме заеми за малките и средните предприятия в размер на 200 милиона лева. Призовавам предприятията да се възползват от тези заеми“, каза още тя.

Това е едно от първите споразумения по програма COSME в Европа, сключено с подкрепата на Европейския фонд за стратегически инвестиции. Общият бюджет на програмата за периода 2014 – 2020 година е 2,3 млрд. евро, става ясно от страницата на инициативата в интернет. Целта й е основно да се подобри достъпът до финансиране на малки и средни предприятия в ЕС, които реално осигуряват 85% от новите работни места в общността.

Програмата се управлява от Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия (EASME) с помощта на Европейската комисия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:10 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още