IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

240 млн. лв. от евросредствата за ВиК ще бъдат управлявани от Фонда на фондовете

Целта e предвидените средства за финансови инструменти да бъдат удвоени, заяви Ивелина Василева

12:15 | 24.11.15 г.
240 млн. лв. от евросредствата за ВиК ще бъдат управлявани от Фонда на фондовете

240 млн. лв. от предвидените за ВиК средства по новата оперативна програма „Околна среда“ 2014 – 2020 ще бъдат заделени за финансови инструменти. Така 10% от средствата по ос „Води“ на програмата ще бъдат управлявани от Фонда на фондовете. Това съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева на конференцията „Околна среда и ПРСР – в преход към новия оперативен период“.

Други 45 млн. лв., или 8%, от средствата по ос „Отпадъци“ също ще бъдат управлявани под формата на финансов инструмент.

Заложена е целта за удвояване на ресурса с привличането на допълнителен капитал, а разработените финансови инструменти да подпомагат инвестициите, каза министърът.

„В миналия период имаше схеми като JESSICA, JEREMIE и Гаранционния фонд по ПРСР. Досега по „Околна среда“ не сме имали такъв финансов инженеринг. Това е логиката на финансирането оттук нататък – в новия период и в бъдеще все повече ще се разчита на допълване на публичното финансиране с привличане на частен капитал“, заяви министърът.

Тя припомни, че планът „Юнкер“ работи на същия принцип.

Ресурсът вече е заделен и планираме в края на 2016 г. да е наличен този финансов инструмент и да се ползва. Още не е ясно дали това ще става под формата на заеми, обясни тя.

Тепърва ще се разработват механизми, чакат се предложения от Фонда на фондовете как да бъдат ползвани тези средства. За ВиК сектора най-удачният вариант е да се осигури възможност за ползване на заемен ресурс при преференциални условия за собственото участие в проектите, заяви министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:04 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още