IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6 млн. лева ще получат земеделските стопани за ниви с пропаднала реколта

За контрол на вредителите по трайните насаждения са предвидени 3 млн. лв.

13:01 | 29.01.16 г.
6 млн. лева ще получат земеделските стопани за ниви с пропаднала реколта

Финансов ресурс от 6 млн. лева държавна помощ за компенсиране на загубите на земеделски стопани в резултат на природни бедствия или неблагоприятни климатични условия, настъпили през 2015 г., ще разпредели Държавен фонд „Земеделие“. 

1,8 млн. лв. получават стопаните като отложено  плащане от миналата година. Това е компенсация за пропаднали  площи през 2014 г. за зърнени и  фуражни култури и за зимна  маслодайна рапица. За доплащането  не е необходимо бенефициентите  да подават нови заявления, съобщи ДФЗ.

4,1 млн. лв. са предвидени за пропаднали през 2015 г. площи. С държавната помощ ще се компенсират 80% от щетите за плодове, зеленчуци, царевица за зърно, царевица за силаж, сладка царевица, тютюн, памук и други култури. Обезщетението за зърнени и фуражни култури е 50%, а за зимна маслодайна рапица – 30%.

На подпомагане подлежат земеделски стопани, които имат констативни протоколи за 100% пропаднали площи със земеделски култури, в резултат на неблагоприятни климатични условия – измръзване, осланяване, наводнения, градушка и суша.

Заявления за участие в схемата ще се приемат в областните дирекции на ДФ „Земеделие“ от 15 февруари до 2 март. Средствата ще се изплащат до 28 април 2016 г.

С друго свое решение ДФЗ разпределя помощ от 3 млн. лв. за земеделските стопани, за да изпълняват Националната програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период за 2016 г.

По програмата ще се финансират разходи за растителна защита. Срокът за отчитане и представяне на документи по направените разходи от страна на стопаните е до 15 април 2016 г., а за сключване на договори и изплащане на средствата – до 27 май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още