IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще получат ли целево финансиране планинските региони в Европа?

Пет на сто от бюджета на ЕС да отива в планините, предлага Илияна Йотова

10:22 | 13.05.16 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Планинските региони в Европа имат нужда от специална политика, която да спре обезлюдяването и да реши проблема с инфраструктурата, за да не останат труднодостъпни и изолирани. Това коментира през „Фокус“ евродепутатът Илияна Йотова.

На 11 май Европейският парламент прие т. нар. необвързваща резолюция за планинските региони. В становището евродепутатите призовават Европейската комисия да въведе работна дефиниция на планинските региони за целите на регионалната политика. Те твърдят, че планинските региони се нуждаят от допълнителна подкрепа, за да преодолеят специфичните предизвикателства. 

„Нашето предложение е за 5% да се отделят и да се използват целево за планинските региони“, коментира Илияна Йотова, която внесе доклада по темата. Тя коментира, че е получила подкрепа от всички парламентарни групи.

„С този доклад за първи път се предлага един друг тип финансиране на планинските региони“, казва тя. И изтъква, че докато в Алпите се излива огромен финансов ресурс, планините в България, Румъния и Гъпзия остават извън полезрението на голямата макрорегионална политика.

Парите от оперативните програми според нея почти не стигат до високопланинските села  в Родопския масив, Рила и в Пирин. А там има страшно много проблеми - транспортна инфраструктура, липсата на поминък, заради което хората бягат към големите градове.

Нашият най-голям въпрос е да спрем обезлюдяването, да накараме младите хора да останат там, където са родени. Живеем в технологичен век. Една голяма част от работните места могат да бъдат запазени, ако има развитие на високоскоростен интернет, изтъква евродепутатът.

Планините съставят 30% от територията на ЕС, като същевременно 17% от гражданите на ЕС живеят в тези области, казва тя в доклада си. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още