IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Осигурени са 560 млн. лева за жп проекти по Механизма за свързана Европа

Подписан е договорът за модернизация на железопътния участък Костенец – Септември

18:06 | 10.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Осигурени са общо 560 млн. лева за жп проекти по Механизма за свързана Европа. Това стана ясно по време на посещението на министъра на транспорта Ивайло Московски в Брюксел, съобщават от Министерството на транспорта.  

С тези средства общата сума за железопътна инфраструктура от оперативна програма „Транспорт“ и Механизма до 2022 г. ще достигне 2 млрд. лева с националното съфинансиране.

В Изпълнителната агенция за иновации и мрежи към ЕК Ивайло Московски днес подписа договор за финансиране на проекта за модернизация на железопътния участък Костенец – Септември. Общата стойност на проекта е около 350 млн. лева, от които приблизително 300 млн. лева са осигурени от Механизма за свързана Европа.

Проектът предвижда основна модернизация на отсечка от 24,4 км между Костенец и Септември по линията, която е част от европейския коридор, свързващ Източна Европа с Източното Средиземноморие. Модернизацията ще подобри трафика по линията, която в момента не отговоря на съвременните стандарти за превоз на пътници и товари. 

Проектът беше избран през 2015 г., когато ЕС осигури 7,6 млрд. евро за финансиране на проекти за подобряване на европейската транспортна инфраструктура и развитие на интелигентни, щадящи околната среда транспортни системи, припомнят от ЕК.

По думите на Ивайло Московски проектът е от стратегическо значение не само за България, но и за по-добрата свързаност на всички държави от Югоизточна Европа. Направлението е част от приоритетния коридор, свързващ сръбска граница с пристанище Бургас, а също така и с гръцка и турска граница.

България вече има 6 одобрени транспортни проекта по Механизма за свързана Европа на обща стойност от около 570 млн. лева, каза Московски. Преди дни е започнало изпълнението на първия железопътен проект, финансиран от Механизма. Министърът посочи, че в момента успешно се изпълнява също и проект за подобряване на корабоплаването по река Дунав, който е съвместен с още пет дунавски държави.

Ивайло Московски обяви, че свободният ресурс, за който в момента се подготвят проектни предложения, е приблизително 210 млн. лева. НК „Железопътна инфраструктура“ планира да кандидатства с два проекта – развитие на жп възел Пловдив и модернизация на жп участъка Волуяк – Драгоман.

Агенция „Пътна инфраструктура“ в момента подготвя проект за модернизация на автомагистрала Калотина – София, като до крайния срок през февруари 2017 г. проектите ще бъдат подадени за одобрение, каза Ивайло Московски.


 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още