IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Премахването на мониторинга на България и Румъния зависи от реформите

В последния си доклад по Механизма от Брюксел директно посочиха няколко препоръки, от чието изпълнение зависи и отпадането на наблюдението

17:08 | 06.02.17 г.
<p>
	Снимка: <em>Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Премахването на Механизма за сътрудничество и проверка ще зависи не от политическата воля и обещанията на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, а от необратимото изпълнение на реформите. Това коментира говорителят на Комисията Маргаритис Схинас по време на обедния брифинг в Брюксел.

Механизмът беше въведен при приемането на България и Румъния в ЕС. Причината е, че преценката на общността беше, че двете държави имат пропуски в някои области.

За България това е борбата с корупцията, съдебната реформа и борбата с организираната престъпност. За Румъния наблюдаваните сектори са съдебната система и борбата с корупцията.

При встъпването си в длъжност Жан-Клод Юнкер посочи, че ще работи за отпадането на механизма за двете държави до края на своя мандат (до 2019 година).

Схинас беше категоричен, че изпълнението на тази заявка, както и премахването на механизма и за двете държави зависи само от едно условие – изпълнението на реформите.

В последния доклад за България от Брюксел написаха няколко препоръки, от изпълнението на които зависи и премахването на наблюдението за страната ни. Консатациите са, че има желание за промяна в страната, но и слаб напредък в борбата с корупцията и съдебната реформа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още