IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продължава подпомагането за производители на плодове заради руското ембарго

Мярката се финансира изцяло със средства от Европейския фонд за гарантиране на земеделието

08:38 | 06.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Подпомагането за производители на плодове заради руското ембарго продължава. Проект на наредба за подпомагане сектора е публикувана на сайта за обществени консултации.

Руското правителство одобри постановление, с което забраната за внос на храни от Европа и другите страни, налагащи санкции срещу Москва, се удължава до 31 декември 2018 г.

На основата на регламент от тази година Европейската комисия ще подпомага временно производителите на плодове до 30 юни 2018 г. или до достигане на определен лимит. 

Средствата ще бъдат насочени към производителите на ябълки, круши, сливи, портокали, клементини, мандарини, лимони, праскови и нектарини, череши и райски ябълки.

Не се предвижда подпомагане за производителите на зеленчуци и някои видове плодове, които не са трайни насаждения и производството им се адаптира по-лесно към пазара. След мониторинг Комисията е установила, че пазарната ситуация за тези насаждения се е подобрила.

И в новия регламент ще има подпомагане за признати организации на производители и за  фермери, които не са членове на организации, както в регламентите за извънредни мерки, прилагани през първите три години на забраната. Всяка държава членка, в това число и България, може да прилага предвидените мерки за количества до 2 хил. тона от един или повече от допустимите продукти.

С проекта се урежда прилагането на мерките: „изтегляне от пазара” за безплатно предоставяне на плодове и зеленчуци на благотворителни организации или фондации, училища, детски градини, детски лагери, лечебни заведения, старчески домове или затвори, както и „изтегляне от пазара“ за храна за животни.

Производителите, които искат да приложат мерките, подават исканията в областната дирекция на Държавен фонд "Земеделие".

Подпомагането се предоставя на фермери, регистрирани до 30 юни 2017 г. по Наредба № 3 за регистъра на земеделските стопани. Те могат да са физически или юридически лица и да произвеждат най-малко върху 0,1 хектар земеделска площ.

Мярката се финансира изцяло със средства от Европейския фонд за гарантиране на земеделието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още