IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Теч" на документи разкри хиляди собственици на офшорни сметки

Сред имената изпъкват президенти, бизнесмени и известни личности

16:38 | 04.04.13 г. 11
"Теч" на документи разкри хиляди собственици на офшорни сметки

Офшорната финансова индустрия беше засегната от мащабен „теч“ на документи. Вследствие бяха разкрити тайни банкови сметки на фирми и физически лица, съобщава онлайн изданието EurActive.com, като се позовава на разследване на Международния консорциум на разследващите журналисти.

От тази седмица започва и публикуването на имената на собствениците на сметките в международните медии, уточняват от организацията. Сред тях са президенти, бизнесмени и известни личности от Великобритания, Канада, САЩ, Индия, Пакистан, Индонезия, Иран, Китай, Тайланд и бившите комунистически държави.

Разкритите документи и имейли са главно от Британските Вирджински острови, а според оценки на икономисти в тях са скрити около 32 трлн. долара.

Сред имената изпъква Жан-Жак Огие, близък приятел на президента на Франция Франсоа Оланд и участник в предизборната му кампания през 2012 г. Това е още един удар върху рейтинга на Оланд, който и без това се наложи да дава обяснения заради вече бившия министър на бюджета Жером Каюзак, който призна за тайна банкова сметка в Швейцария.

В списъка присъства и името на бившия финансов министър Монголия, който заяви, че вероятно ще прекрати политическата си кариера заради разкритията.

Офшорни сметки имат още президентът на Азербайджан и семейството му, дъщерята на филипинския диктатор Фердинанд Маркос, станал всеизвестен с корупцията си, съпругата на вицепремиера на Русия Игор Шувалов – Олга, и други.

В списъка е и милиардерът Скот Йънг, свързван с починалия наскоро Борис Березовски, съобщава в. Guardian. Йънг в момента е в затвора заради обвинение, че е укрил активи от бившата си съпруга. В списъка са и имената на съпруги на канадски и американски сенатори, както и известни бизнесмени, меценати и колекционери на изкуство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 17 rate down comment 3
Chick-Chirick
преди 11 години
Има едно такова нещо, което се нарича " чувство за справедливост". Много са хората, които дори и да печелят добре са разочеровани от системата и не се чувстват щастливи. Това е само продължението на "Швейцарските CD-та". Предстоят ни много интересни "разкрития", а най-хубавото е, че вече на много "тарикати" е ясно- няма нищо сигурно. Всичко се връща рано или късно, но колкото по-късно, толкова по-мръсно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още