IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alibaba иска да превърне в хит операционната система YunOS

За целта компанията ще трябва да инвестира в някой производител на смартфони

13:19 | 08.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Alibaba Group Holding планира да наложи своята мобилна операционна система в милиони смартфони в Китай. Най-бързият начин това да се случи, е компанията да инвестира солидна сума в някой производител на телефони, предава Bloomberg.

Заместник-председателят на компанията Джоузеф Цаи разкри плановете на фирмата за следващото десетилетие, свързани с операционната система YunOS.

По думите му това може да е най-голямата стъпка на гиганта в електронната търговия извън продажбата на дрехи и устройства, тъй като може да бъде обединена с услуги в сферата на забавлението и здравеопазването.

Alibaba, чиято пазарна капитализация е 266 млрд. долара, не успява да даде нужния тласък на YunOS в Китай, където повече от 9 от всеки 10 мобилни устройства използват Android.

8-те млрд. долара, събрани наскоро от продажбата на облигации, могат да помогнат на Alibaba да придобие дял от Xiaomi Corp. - най-големият производител на смартфони в Китай. Другият вариант е компанията да инвестира в Coolpad Group, за да си гарантира, че YunOS ще бъде инсталирана на множество устройства. Според ескпертите има и друг вариант - компанията да се насочи към редица по-малки фирми, притежавани от производители на мобилни устройства в Китай.

“Alibaba е прекалено голяма, а мобилният пазар също е прекалено голям, за да бъде игнориран“, посочва Нийл Моустън, изпълнителен директор на Strategy Analytics.

Говорителят на Alibaba Боб Кристи отказва да коментира дали компанията проявява интерес към Xiaomi или Coolpad.

Наскоро Alibaba се насочи и към Холивуд, където търси съдържание, с което да спечели нови потребители и да запази вече съществуващата база от такива. Ключът към всичко това се крие и в мобилната операционна система, защото китайските онлайн купувачи мигрират от компютри към смартфони и таблети. От своя страна онлайн гигантът иска да я свърже с множество услуги, достъпни на различни устройства.

Желанието на компанията да превземе милиони смартфони съвпада с натиска от страна на правителството върху производителите да намалят зависимостта си от Android.

Някои по-малки производители на мобилни устройства вече използват YunOS. Shenzhen Sang Fei Consumer Communications прави телефони, които работят с тази операционна система и се продават под марката Philips. Meizu Technology Co. също се насочи към YunOS тази година. Проблемът е, че Alibaba все още не разполага с партньор сред най-големите доставчици на мобилни телефони в Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 9 години
Yun OS s a Linux distribution designed for smartphones based on the Android Open Source Project.According to Google, Aliyun is a forked but incompatible version of its open-source Android operating system.Така ли бягат от зависимостта към андорид? с клон на андроид? признавам си днес за първи път чух за този дериват, но напоследък няма време да следя операционните системи от всеки вид.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още